Sven Egil Omdal. Foto: Birgit Dannenberg

–De ansvarlige bør omplasseres

Sven Egil Omdal mener kringkastingsjefen må ta personalgrep. NRKJ-lederen fastholder at det er redaktøren som er ansvarlig.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det har gått to uker siden NRK Dagsrevyen sendte romreportasjen, som ga et svært feilaktig bilde av kvinnen som var dømt til fengsel for menneskehandel med sine egne og andres barn.

• NRK-skandalen dag for dag

Onsdag publiserte Kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas en kommentar på NRKs og Journalistens nettsider, der han beklaget hendelsen og lovte å ta ansvar. Rutinene for når en sak skal sendes oppover skal skjerpes og synliggjøres. Bevisstheten rundt metodebruk, kildekritikk og etikk skal økes.

- Det er ikke nok, mener journalist og kommentator Sven Egil Omdal i Stavanger Aftenblad. Han er tidligere leder av Norsk Journalistlag og Pressens Faglige Utvalg.

Mangler kompetanse

På Facebook onsdag kveld skrev Omdal at kringkastingssjefen tar for lett på det personlige ansvaret til den enkelte journalist og vaktsjef:

“Det er ikke noe poeng å tvinge noen toppsjef til å gå, men det er fortsatt min mening at Bjerkaas bør sørge for at den eller de som de facto tok beslutningen om å sende reportasjen om rom-kvinnen 12. januar, i den form den fikk, ikke beholder retten til å ta slike avgjørelser.”

Til Journalisten påpeker Omdal at denne saken er i en annen divisjon enn de feil som vanligvis begås i en redaksjon.

– Her dreier det seg om bevisst forfalskning av et svært grovt forhold. Da går det på helt grunnleggende tillit og grunnleggende kompetanse. Den eller de som tok den endelige beslutningen har vist at de mangler den kompetanse som må kreves i en slik stilling og ikke er verdig tilliten til å ta slike beslutninger.

Redaktøren har ansvaret

Han mener ikke at noen i NRK bør gå som følge av romreportasjen.

– Det naturlige vil være at NRK omplasserer den eller de som har tatt denne beslutningen.

Dette er leder Hege Iren Frantzen i NRKs Journalistlag uenig i.

– I norsk presse er det slik at det er redaktøren som har ansvaret og bærer det hele veien. Dette er NJs holdning, sier hun til Journalisten.

Omdal mener at Bjerkaas har det øverste ansvaret, men at det å ta ansvar også innebærer å gjøre de rette tingene.

– Det Bjerkaas sier at han har tenkt å gjøre er for svakt i dette tilfellet. Å ta ansvaret her betyr å ta personellmessige grep. Det var ikke reglene som var for utydelige, eller organisasjonen som var for svak. Ingen NRK-journalist trenger kurs for å vite at du ikke skal skjule det vesentligste i en sak.

Fratas ansvar

Ifølge Omdal er det ikke nok å ha etikkurs og skjerpe rutinene for å sende saker som møter protester i redaksjonen oppover. Journalistene og vaktsjefene må ta sitt personlige ansvar også, noe Omdal mener ikke kommer frem verken i Bjerkaas kommentar eller onsdagens debatt i Aktuelt.

– Tre redaktører snakket om redaktøransvaret, og overså at det også eksisterer et helt personlig ansvar for den enkelte journalist. Det er nedfelt i Vær Varsom-plakaten. Ved å tolke redaktøransvaret slik de gjør fratar de den enkelte journalist og mellomleder det ansvaret de er pålagt og som de bør ha.

Vær Varsom-plakatens kapittel 2 sier at en redaksjonell medarbeider ikke kan pålegges å gjøre noe som strider mot egen overbevisning, og at den enkelte medarbeider må verne om sin troverdighet. Her burde journalisten og de andre involverte som så feilene i romreportasjen, henvist til plakaten og sagt de ikke ville sende den, mener Omdal.

– Den enkelte har ansvar for sin egen og bedriftens troverdighet. En må også ta det ansvaret og si ifra når saken er alvorlig nok.

Powered by Labrador CMS