OJ-leder Martin Riber Sparre. Foto: Kathrine Geard

Oppvask om Journalistens NRK-dekning

Oslo Journalistklubb hasteinnkaller debattmøte torsdag.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

OJ griper fatt i den til dels betente debatten om Dagsrevyens romreportasje og Journalistens dekning av saken. Norsk Journalistlags største lokallag kaller inn til frisk meningsutveksling på Stopp Pressen torsdag kl. 17.00.

NRK-sinne

En rekke ansatte i NRK er mildt sagt oppbrakt over at Journalisten har valgt å navngi enkeltmedarbeidere som var ansvarlig for at romreportasjen ble produsert og sendt. Sinnet retter seg også mot Journalisten-redaktør Helge Øgrims betraktninger om at ansvar også må plasseres nedover i NRK-systemet, og at det kan være aktuelt å omplassere enkelte medarbeidere. Mediekommentator Sven Egil Omdal har gitt uttrykk for det samme i klartekst.

- Jeg synes Journalisten har forlatt redaktøransvaret som prinsipp, erklærte Atle Bjurstrøm, leder av redaksjonsklubben i Dagsrevyen, i et intervju med Kampanje. I et innlegg på Journalisten.no med tittelen “Tørsten etter blod” ga NJ-leder Elin Floberghagen uttrykk for sin misnøye med at Øgrim og Omdal fokuserte på enkeltmedarbeidere i NRK, og ikke plasserte ansvaret hos kringkastingssjefen.

Debatt og lærdom

Øgrim og Floberghagen stiller i panelet når OJ torsdag arrangerer sitt debattmøte om saken. Også NRKs programdirektør Per Arne Kalbakk har takket ja til å sitte i panelet.

- Vi synes de mange meningsytringene om denne saken er såpass interessante at vi velger å satse på et åpent debattmøte, slik at vi får fram synspunktene og forhåpentligvis kan sitte igjen med noe lærdom. Det hele skjer på kort varsel og vi rekker trolig ikke å produsere plakat til oppslag i redaksjonene, slik vi pleier til våre debattmøter. Men vi sprer nå nyheten på mail og via Facebook, og det hjelper jo også at Journalisten omtaler møtet, sier OJ-leder Martin Riber Sparre.

NRK en etikkversting?

Han forteller at hovedtemaene for diskusjonen er kravet om navngivning og omplassering av medarbeidere på lavere plan i NRK, samtidig som NRK må svare på hva som var motivene bak romreportasjen.

- Vi håper også å få debattert hvor dårlig stilt det egentlig er med etikkkunnskapene i NRK. Er de ansatte enig i at NRK er en etikkversting, spør Riber Sparre.

Bevisstgjøring

OJ håper på en god debatt om et aktuelt tema, og at møtet kan bidra ytterligere til å bevisstgjøre journalister om etikken.

- Det hadde vært fint å kunne trekke opp klarere retningslinjer for hva som er greit og ikke greit, og for hvem som har ansvaret for etikken. Og blir det god underholdning i tillegg, så er ingen ting bedre, sier OJ-lederen.

 

Powered by Labrador CMS