Den 46 år gamle journalisten Tuncay Özkan er dømt til livstid i fengsel.

Livstid for tyrkisk journalist

Journalistlaget rystet over dommen.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Den tyrkiske journalisten Tuncay Özkan ble mandag dømt til livstid i den såkalte Ergenekon-saken som har pågått i fem år. Özkan er sammen med rundt 300 andre av ulik bakgrunn dømt for å ha planlagt å velte regjeringen, ifølge nettstedet Today’s Zaman.

– Skamplett

Leder Thomas Spence i Norsk Journalistlag (NJ) sier han er sjokkert og rystet over dommen.

– Dette er en skamplett for Tyrkia, som er en alliert og europeisk nabo av oss. Vi kommer til å fortsette vårt arbeid for å få løslatt både Özkan og andre tyrkiske journalister og redaktører som er fengslet for å bruke sin ytringsrett, sier Spence.

NJ «adopterte» i fjor journalisten i samarbeid med det europeiske journalistforbundet (EFJ). I mai representerte rådgiver Stein Svendsen organisasjonen da han fulgte deler av rettssaken i Silivri, vest for Istanbul. 

– Det er kun indisier de legger fram i retten og på bakgrunn av disse krever de livstid … det er ille, sa Svendsen til Journalisten i mai.

Støtte

NJ-lederen sier organisasjonen vil fortsette å støtte Özkan og hans familie. De vil også følge opp saken gjennom EFJ, samt protestere overfor den tyrkiske ambassaden i Norge. Det er også mulig NJ vil delta i en delegasjon til Tyrkia senere i høst.

De dømte har fått ulike fengselsstraffer. Journalist Mustafa Balbay fikk med 34 år og 8 måneder en lavere straff enn Özkan. Også jurister, politikere og direktører er blant de dømte.

Özkan startet sin journalistiske løpebane i 1981. Han har startet to tvkanaler og arbeidet for flere av Tyrias største aviser, aviser, ifølge Wikipedia. Nettleksikonet opplyser at han ledet partiet Yeni fram til arrestasjonen i 2008 og at han er tiltalt for medlemskap i organisasjonen Ergenekon. Myndighetene hevder gruppen er terroristisk og at den planlegger et sekulært militærkupp mot regjeringspartiet AKP.

 

Powered by Labrador CMS