Gir seg etter 23 år som eneleder

Men forgjengeren satt mye lenger.

Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

En markant skikkelse på Romerike har varslet sin avgang. Når Terje Smith reiser seg fra redaktør- og disponentstolen i Raumnes for siste gang i august neste år har han passert 23 år i rollen som eneleder i lokalavisa for Nes kommune.

Smith forteller at bakgrunnen ikke er mer dramatisk enn at han fyller 67 år og dermed når ordinær aldersgrense for pensjon.

Satt i 41 år

Raumnes, som eies av lokale aksjonærer, kommer ut tre ganger i uka på Årnes. Opplaget har falt sakte, men sikkert de siste fem årene, fra 5.493 eksemplarer i 2008 til 5.382 i 2013. Avisa ble grunnlagt i 1947.

Man kan trygt slå fast at Raumnes har hatt stabil arbeidskraft i ledelsen, med kun to daglige ledere siden 1951. Smiths forgjenger Trygve Brynildsen satt i lederstolen i lokalavisa i 41 år.

[quote:1-left]

– Da du tiltrådte som eneleder i Raumnes i 1992, så du da for deg at du skulle bli sittende så lenge?

– Nei, det gjorde jeg ikke. Jeg så vel for meg at jeg skulle gjøre andre ting etter hvert. Det gjorde jeg, også. Jeg hadde permisjon og var ute et år som presseoffiser i Unifil-styrken i sør-Libanon i 1997-98. I etterkant av det fikk jeg forespørsel om videre engasjement i utenlandstjeneste, men valgte å si nei takk. Da måtte jeg i tilfelle ha sagt opp i Raumnes.

Faller sakte

– Imponerende! Det kan vi trygt slå fast, er budskapet fra assisterende generalsekretær i Norsk Redaktørforening, Reidun Kjelling Nybø.

Hun er i ferd med å legge siste hånd på NRs lønnsstatistikk, som lages annethvert år.

[quote:2-right]

– Der spør vi blant annet om hvor lenge medlemmene våre har arbeidet i mediene og hvor lenge de har sittet i nåværende stilling. De ferske tallene viser at gjennomsnittet for eneledere er 7,48 år. 361 av våre 760 medlemmer har svart på dette spørsmålet, forteller Kjelling Nybø.

Et titalls redaktører har vært medlem av NR lenger enn 23 år. Hjalmar Kielland i Akers Avis Groruddalen troner øverst på pallen. Han er født 23. mai 1932, startet avisa som redaktør i 1958 og meldte seg inn i NR i 1972. Kielland er fortsatt registrert som aktivt NR-medlem og som ansvarlig redaktør/administrerende direktør.

Fellesarena

Smith svarer følgende på spørsmål om hvilke mål han er mest fornøyd med å ha oppnådd i sine år som Raumnes-sjef:

– Det må være at avisa har styrket sin posisjon som fellesarena for alle som bor i Nes kommune. Raumnes er en arena for utveksling av meninger og for journalistikk, inkludert gravende journalistikk som vi til tider har vært flinke til. Avisa er også en markedsplass. Vi har greid å gjøre Raumnes viktig både for leseren og for annonsøren. Dermed har vi greid å finansiere journalistikken på en svært tilfredsstillende måte.

Svakere økonomi

[quote:3-left]

Inntektene til Raumnes har vært svakt økende, men likevel er økonomien blitt gradvis svakere de siste årene. Både i 2012 og 2013 endte det med driftsunderskudd. Finansinntekter bidro til positiv bunnline, men bare såvidt i fjor. Da endte resultat før skatt på 53.000 kroner, av en omsetning på 19,1 millioner.

– Kostnadene har økt. Vi har vært gjennom en omfattende omstrukturering av virksomheten. Det medførte flytting til nye lokaler i 2013 og ikke minst en investering i nytt og kostbart produksjonsutstyr. Det forklarer en del av de fallende resultatene. Men det er ingen hemmelighet at det går dårligere hos oss, som i andre deler av pressen. Vi er i et fallende marked, både når det gjelder lesere og annonsører. Men fallet hos oss har vært vesentlig mindre enn andre steder.

Ikke god nok på nett

– Har dere også rustet opp nettutgaven?

– Ikke i tilstrekkelig grad, men det gjør vi sannsynligvis i 2015. Nettutgaven vår er for dårlig og skal utvikles til til en skikkelig toveis kommunikasjonskanal.

[quote:4-right]

– Er det fortsatt gøy å være redaktør i en lokalavis, eller er det blitt for mye økonomi og administrasjon i jobben?

– Det ene som er viktig er det jeg svarte om avisas posisjon. Det andre er den rollen avisa har i en framskutt posisjon som tilskuer til det som skjer i lokalmiljøet og i den lokale politikken. Det er fortsatt morsomt. Som lokalavisredaktør sitter man ringside og følger veldig godt med i det meste. Det å være en kommentator og samfunnsaktør har vært meningsfullt og er det fortsatt. Jeg har overlevd flere ordførere og stort sett alle lokale politikere.

– Fordel å være alene

– Er det fortsatt den beste løsningen å ha eneleder i Raumnes?

– Det er styret som bestemmer, men jeg har selv sett det som en fordel å være alene om å styre butikken. Den som overtar må imidlertid ha et sterkere fokus på flerkanals publisering og mindre på økonomi og administrasjon. Derfor vil det være behov for støttetjenester eller administrativ hjelp. Det har jeg sagt klart ifra om.

Powered by Labrador CMS