Anket uten NJs støtte

Forlik mellom DN og journalist.

Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Journalisten som i fjor gikk til sak mot Dagens Næringsliv (DN) for å få fast jobb i avisen inngikk nylig forlik med mediehuset. Vi i Journalisten har snakket med flere kilder om saken, men det er ingen som vil kommentere innholdet i forliket.

– Saken er løst i minnelighet, er alt HR-direktør Synøve Lund i DN-eier NHST vil si.

– Saken er forlikt, men innholdet er taushetsbelagt. Jeg kan ikke kommentere noe mer, sier journalisten, som ikke ønsker å bli navngitt, et ønske vi har akseptert.

Får ikke jobben

Journalisten kjenner til at kvinnen ikke får jobb i Dagens Næringsliv som følge av forliket.

Det var i mars i fjor at journalisten stevnet DN. Kvinnen krevde fast jobb etter at hun fikk vite at mediehuset hadde engasjert en annen frilanser til en prosjektstilling hun tidligere hadde hatt. Stillingen var gjenopprettet etter noen ukers opphold. Saksøkers engasjement i avisen hadde løpt ut ved nyttår i fjor.

I forkant av behandlingen i tingretten, møttes partene til rettsmegling i april i fjor uten å oppnå enighet. Dermed gikk saken videre til Oslo tingrett, som satte av to dager sist september. Journalisten mente seg utsatt for såkalt «lufting», som er en omstridt praksis for å holde arbeidstakere utenfor bedrifter i perioder for å omgå bestemmelse i arbeidsmiljøloven om fast ansettelse. DNs nyhetsredaktør Tor Magne Nondal avviste i retten at det var snakk om slik «lufting».

DN vant

Det var NJs advokat August Ringvold som førte saken på vegne av journalisten. For NHST ble saken ført av NHO-advokat Silje Stadheim Almestrand.

16 dager etter tingrettsbehandlingen kom den enstemmige dommen der DN vant «fullt ut». Sakskostnader ble ikke idømt.

Tok saken privat

Etter dommen har journalisten og fagforeningen hennes skilt lag. Det er nemlig den private arbeidsrettsadvokaten Trond Erik Solheim fra advokatfirmaet Homble Olsby som har anket saken på hennes vegne inn for Borgarting lagmannsrett.

Den forlikte journalisten ønsker ikke å uttale seg ytterligere om prosessen på det nåværende tidspunkt.

Det ønsker heller ikke NJs advokat August Ringvold, som viser til NJ-leder Thomas Spence for kommentar. Spence ønsker ikke å kommentere forliket under henvisning til at NJ ikke er part i det.

– NJ tok saken for henne og førte den for tingretten. Der tapte vi enstemmig, sier Spence.

Gikk mot faglig råd

NJ-leder Thomas Spence. Foto: Journalisten

Han sier det er NJs arbeidsutvalg (AU), som foruten lederen består av nestlederen og to medlemmer fra landsstyret, som fattet beslutningen om ikke å ta saken videre.

Flere kilder bekrefter uavhengig av hverandre at AUs vedtak gikk mot den faglige anbefalingen om under tvil å anke saken. Journalisten kjenner også til at saken var gjenstand for diskusjon, men ikke ble formelt behandlet på et landsstyremøte sist oktober.

Spence vil ikke bekrefte at NJs arbeidsutvalg gikk mot det faglige rådet.

– AU har gjort vedtak på bakgrunn av en helhetlig vurdering. Jeg vil ikke si noe om den interne saksbehandlingen.

Han viser i stedet til at utvalget har mandat til å ta slike beslutninger.

– AU har fullmakt, rett og plikt til å vurdere ethvert rettslig skritt som kan påføre NJ og medlemmene store kostnader i form av penger og av annen art.

Advarte sine egne

Journalisten er kjent med at tidligere OJ-leder og tidligere klubbleder i Dagens Næringsliv nye medier Martin Riber Sparre forfattet en e-post som han sendte landsstyremedlemmene om saken. Sparre er tidligere kollega av journalisten som gikk til sak, og var selv tilstede i tingretten i september.

I e-posten, som Journalisten sitter på, advarer han NJ mot ikke å ta saken videre i rettsapparatet.

«Dersom NJ bidrar til å igangsette en rettslig prosess mot en arbeidsgiver, men blant annet grunnet NJs økonomi trekker sin støtte før saken har vært gjennom rettssystemet, frykter jeg at det kan sende et meget uheldig signal til medlemmene,» heter det fra Sparre.

Han frykter saken kan få konsekvenser for medlemstallet ut fra at saken kan skape tvil om medlemmene får rettslig bistand.

– Det er uheldig at innholdet blir kjent, men jeg kan bekrefte at jeg frykter det kan skapes en usikkerhet om NJs støtte til medlemmene når de trenger det mest, sier Sparre når Journalisten ber ham utdype innholdet.

– Saken kan etter mitt syn svekke et av de viktigste argumentene for å være organisert.

DN-journalisten sier at han ville reagert på samme måte dersom det hadde oppstått en lignende sak i et annet mediehus.

Les også: Til Syden for å spare

Powered by Labrador CMS