Produsent avviser K-rådets kritikk

Mener etikkrøkterne falt for pelsfarmernes propaganda.

Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

- Jeg synes det er merkelig at de ikke legger fakta til grunn i sine vurderinger, men i stedet henger seg på en kampanje mot sannhetssøkende journalister. Rådet har lagt løgn og feilinformasjon til grunn for behandlingen av filmen, sier produsent Bjarte Mørner Tveit til danske Journalisten.

Han mener at kampanjen pelsbøndene lanserte i forkant av sendingen ble grunnlaget for behandlingen.

Det var under årets første møte i Kringkastingsrådet at den omstridte dokumentaren stod på sakslisten. Dokumentaren har vært gjenstand for debatt fordi produsentene har benyttet seg av falsk identitet og skjult kamera. I tillegg har det vist seg at Frank Nervik, hovedperson og filmer i dokumentaren, er aktivist mot pelsindustrien.

Kringkastingsrådets medlemmer, med unntak av Frank Rossavik og Marvin Wiseth, konkluderte med at dokumentaren var å anse som ett partsinnlegg fra en side av en betent sak.

[factbox:1-right]

LES OGSÅ: NRK fikk på pelsen

Redaktør Lars Kristiansen har tidligere sagt til Journalisten at arbeidet med dokumentaren holdt ham våken gjennom flere netter. Utgangspunktet for dokumentaren lå ikke hos NRK, men hos produsentene selv. NRK ble ifølge Kristiansen involvert på et langt senere tidspunkt, da alt råmateriale var innhentet.

Det var bøndene som ble lurt som holdt Kristiansen våken under produksjonstiden.

- De er grundig lurt. Det er også årsaken til at vi sladdet dem. Det handler rett og slett om at vi mener det er interessant og vesentlig å bruke innholdet, fordi det viser bredden.

LES OGSÅ: - Dette blir ikke gjengs

Dokumentaren er produsert med støtte fra blant annet Danmarks Radio som har til hensikt å sende den, men ikke i samme versjon som NRK sendte. Til det holder ikke dokumentaren nivået som er forventet i dansk presseetikk. Derfor vil filmen bli klippet om.

Det er i den anledning danske Journalisten har intervjuet filmskaperen.

LES OGSÅ: Klipper om pelsdokumentar

Rådet tar feil

Tveit får spørsmål om han mener rådet tar feil når de hevder noe er galt med dokumentaren.

[quote:1-right]

- Jeg synes ikke de har rett i det. Da det ble kjent at filmen skulle sendes på norsk TV, ble den møtt av en kampanje vi ikke har sett maken til i Norge. Den ble møtt med løgner og en kampanje for å diskreditere filmskaperne.

Det er ifølge Tveit disse løgnene som skal ha nådd fram til klageorganet. Produsenten mener at medlemmene ikke stoppet opp for å sjekke sannhetsgehalten i påstandene fra pelsbøndene.

- Det er forbløffende. Jeg hadde ikke forestilt meg at prosessen ville være slik.

Feil fra produsenten

Nestleder Kjersti Thorbjørnsrud i Kringkastingsrådet avviser at rådet bare har lyttet til pelsfarmerne. Snarere har de også lyttet til uavhengige kilder.

- Dette stiller jeg meg helt uforstående til. Selvfølgelig er jeg klar over at pelsbransjen har mobilisert mot filmen. De har også klaget på filmen, men våre vurderinger bygger ikke på informasjon disse er kommet med. Vi har gjort en selvstendig vurdering av påstandene og dokumentasjonen i filmen, sier hun til danske Journalisten.

Blant annet har rådet hentet inn uttalelser fra uavhengige dyrleger. Thorbjørnsrud sier det ikke har vært en lett film å vurdere fordi den tar opp ett viktig tema.

- Og så sier ikke vi at produsentene ikke skulle ha brukt skjult kamera, eller at aktivistene ikke skulle fått levere materiell til filmen. Det vi kritiserer er at filmen kommer med noen helt generelle påstander vi mener skulle blitt underbygget og belyst fra flere hold.

Ikke nødvendigvis bedre

Produsent Tveit er på sin side klar i sin tale rundt bruken av aktivister.

- Vi tror ikke at filmen blir mer korrekt eller sannere av å late som det ikke finnes en fortellerstemme. Vi tror ikke på ideen om at filmen blir bedre ved å søke total objektivitet. Det gjelder uansett som avsender kaller seg journalist, filmskaper eller for den saks skyld aktivist.

Det er varslet at dokumentaren vil bli klaget inn for PFU.

Powered by Labrador CMS