Truet av IS etter NRK-intervju

Kurdiske lokalpolitiker stilte som eneste åpne kilde i Syria og uttalte seg kritisk mot terrororganisasjonen. Forsvarsekspert støtter NRK.

Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I siste halvdel av november i fjor avslører NRK Dagsrevyen at UD støtter et sykehus i Syria som, ifølge flere kilder journalisten har snakket med, er kontrollert av IS. De fleste av kildene anonymisert. Med ett unntak. Bystyremedlem Ibrahim Muslem stiller opp som åpen kilde og forteller om problemet.

Verden er nå så liten at det som rapporteres i Norge blir kjent i Syria. I en epost reportasjeredaktør Alexandra Beverfjord i NRK Nyheter sendte ut like før jul heter det at NRK fikk vite at Muslem var blitt truet på livet av IS fordi han stilte som kilde i NRKs reportasje.

Se innslaget her.

Redaktøren skriver videre at NRK ser alvorlig på trusselen og har vært i kontakt med både kilden, UD og Norges ambassade i Tyrkia.

Grundige vurderinger

Nyhetsdirektør Per Arne Kalbakk sier til Journalisten at det ble gjort grundige vurderinger før reportasjen ble sendt. En viktig del av vurderingen var at mannen selv valgte å stå fram og at han er en fremtredende kurdisk politiker som tidligere har markert seg som IS-motstander. Politikeren er ved flere anledninger tidligere blitt truet på livet av IS, noe som var en viktig del av NRKs vurdering.

Per Arne Kalbakk 2014 Foto: Birgit Dannenberg

- Vi diskuterte også med ham belastningen det er stå fram som eneste åpne kilde i reportasjen. Han har selv vært opptatt av å stå fram.

Kalbakk sier han er opprørt over truslene IS bruker for å skremme folk til taushet. Han legger til at området der kilden bor sammen med sin familie er IS-trygt og at det verken har vært likvideringer eller kidnappinger der.

Reportasjen hvor Muslem er åpen kilde ligger fortsatt ute på nett. Kalbakk sier at de i NRK ikke har gjort noen vurderinger rundt dennne reportasjen utover det som ble gjort før den ble publisert mot slutten av november. 

- Vi behandler saken på vanlig vis og dermed ligger den også ute i arkivet. Han er heller ikke kommet med noen ønsker, hadde han gjort det ville ville vi selvfølgelig tatt det i betraktning. 

Må selv vurdere

- I utgangspunktet tenker jeg det må være opp til den enkelte hvorvidt man ønsker å stå fram eller ei. Og så er det journalistens jobb å prøve å få fram de ulike sidene av en sak. 

[quote:1-right]

Det sier kommandørkaptein Per Christian Gundersen ved Forsvarets Høgskole. Gundersen er leder av høyskolens mediegruppe og har Midtøsten og Syria som spesialfelt. 

Kommandørkapteinen antar at denne politikeren visste hva han gjorde da han valgte å stå fram med navn og bilde. Men, sier Gundersen, det er viktig at journalistene i slike tilfeller sørger for å være etterrettelige og nyanserte. 

- De må unngå å la den mest spektakulære setningen av et intervju bli stående alene. 

Han har selv opplevd at uttalelser i intervjuer er tatt ut av kontekst, og at journalistene ikke alltid har forstått det de er blitt forklart. 

- Da kan det bli framstilt krassere enn det som kanskje var hensikten.

Powered by Labrador CMS