Panama Papers, Aftenposten 3. april 2016

Slik startet Panama-lekkasjen

Süddeutsche Zeitung kommuniserte med hemmelig kilde.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det hele startet med en kryptert chattelinje til Süddeutsche Zeitung i slutten av 2014, skriver Aftenposten. Det var den tyske journalisten Bastian Obermayer som holdt kontakten med den ukjente kilden som kalte seg «John Doe», men de to har aldri møttes. All kommunikasjon foregikk via krypterte chattemeldinger. 

I en video avisen har laget forklarer Obermayer at kilden fryktet for sitt liv og derfor ikke ville møte noen personlig. «John Doe» skal ha forklart at han lekket dokumentene fordi han ønsket at menneskene bak skulle slutte med det de holdt på med.

Les også: Aftenposten jobbet i eget bur for å holde prosjektet hemmelig.

Det var etter å ha mottatt datamaterialet at Süddeutsche Zeitung tok kontakt med International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ). Organisasjonen videreformidlet senere til 100 andre medier, blant annet Aftenposten.

En internasjonal gravegruppe med 376 journalister har gjennom dokumentene avdekket at statsledere og politikere skjuler milliarder av kroner i skatteparadiser.

Hevder hackere står bak

Advokatfirmaet Mossack Fonseca utelukker lekkasje og mener at det er eksterne hackere som har lekket dokumentene.

– Vi har en teori, og vi jobber ut fra den. Vi har allerede lagt inn de relevante klagene hos statsadvokaten, i tillegg til at en statlig institusjon ser på saken, sier Ramon Fonseca, en av grunnleggerne av advokatfirmaet, til Reuters, ifølge NTB.

Videre hevder han at Mossack Fonseca ikke har brutt noen lover, at de ikke har ødelagt dokumenter, og at de aldri har hjulpet noen til skatteunndragelser eller å hvitvaske penger.

Powered by Labrador CMS