Blog:

Frustrerte vikarer

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Veien mot fast jobb er lang. Mediene er storforbrukere, og overforbrukere, av midlertidig arbeidskraft. Mange ansettelser er på kanten av loven, og en del av dem også langt over.

Som kanskje de fleste journalister, har jeg vært midlertidig ansatt. Med noen vekttall i bagasjen, men uten journalistutdanning, tok jeg det jeg fikk av vikariat i et års tid før jeg søkte og fikk fast jobb. Det var sånn vi kom inn i bransjen, og det var neppe noe stort problem. Men nå tar prosessen altfor lang tid. Journalistene går i vikariater i mange år før de får fast jobb. De ”luftes” ut av bedrifter som ønsker å unngå krav om fast ansettelse eller fortrinnsrett ved ledige stillinger. Journalistutdanningen er full av de aller flinkeste studentene som skal ut i de altfor få jobbene. Midlertidig ansatte har også fått det tøffere de siste par årene, gjennom mediekrise, nedbemanning og stillingsstopp.

I 2008 gjorde Oslo Journalistklubb en stor undersøkelse av vikarbruken i bransjen. Den viste at hele 20 prosent av journalistene i Oslo falt inn under kategorier som vikar, tilkallingsvikar, eller prosjektstilling. Altså hver femte journalist! Bransjen vil alltid ha behov for vikarer som kan steppe inn ved behov, men når vikarene år etter år jobber 100 prosent skjuler det et reelt behov for flere fast ansatte.

Frustrasjonen ved å være midlertidig over lang tid er lett å forstå. Får de lån til å kjøpe seg hus eller leilighet? Nei, ofte ikke. Har de mulighet til å planlegge både fritid og jobb? Nei, sjelden. Må de ta det de får i frykt for å bli nedprioritert neste gang det er behov for folk? Ja, sånn oppleves det nok.

NJ prioriterer bistand til midlertidig ansatte høyt. Bare i år jobber NJs rådgivere med flere titalls saker der medlemmer ber oss om hjelp. I tillegg kommer alle de sakene som løses lokalt mellom klubb og bedrift.

Vi kan ikke skaffe alle fast jobb, men vi krever fast ansettelse der vi mener det er rettslig grunnlag for det. Ofte får vi gjennomslag. Vi bistår også i andre typer saker for vikarer, som å sikre at de får betalt for ulempe og overtid, at de omfattes av bedriftens pensjonsordning, eller at de ikke diskrimineres om de får barn og går i svangerskapspermisjon. Sakene er mange, og behovet for opprydding konstant.

Et par eksempler fra de siste årene:

NJ gikk på vegne av midlertidig ansatte til sak mot Aftenposten og Adresseavisen med krav om fast ansettelse. Begge saker ble vunnet. Og ett eksempel fra NRK: I én avdeling vurderte vi  27 saker. 22 av 27 vikarer endte opp med fast ansettelse.   

Mitt inntrykk er at mange dessverre vegrer seg mot å si fra om det de opplever som et problem, nettopp fordi de ikke er fast ansatt. Forutsetningen for at vi kan bistå vikarene er at vi vet om deres sak. Jeg oppfordrer alle midlertidige til å ta kontakt når de trenger hjelp!  

Powered by Labrador CMS