Blog:

Kan vi stole på partimålingene?

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Nesten alle medier bringer partimeningsmålinger. Mens Nrk bruker Norstat, bruker TV2 Gallup, Dagbladet Synnovate, VG Infact, DN Sentio, Vårt Land Norstat og Nationen/KK Norfakta. Dette for å nevne noen av dem.

Meningsmålingsinstituttene lever antakelig ganske godt av dette. Og aviser og andre medier er villige til å betale regningen fordi lesere og lyttere synes det er godt stoff. Men kan vi stole på enkeltmålinger?

Svaret er åpenbart ja, hvis vi skal tro medieoppslagene. Her tolkes nær sagt hver tiendedels endring i prosentene som om vi står foran en eksakt vitenskap. Men slik er det jo ikke. Mens Ap kan gå opp på én meningsmåling, kan partiet gå ned på en annen som er tatt opp samme uke. Og avvikene kan være store. Mens Ap hadde bare 23,0 prosents oppslutning på ANB/Opinion i februar, var partiet opp i 29,0 prosent i Dagbladets Synnovate i samme måned. I begge medier var målingene godt nyhetsstoff.

Enda mer dramatisk kan utslagene være for småpartiene. I februar var Venstre nesten helt ute av Stortinget i Infacts måling for VG, men fikk 5,4 prosent i ANB/Opinion. Like store er variasjonene for SV og Sp. Uansett om det går opp eller ned, kan vi være sikre på at partirepresentanter må vri seg foran journalistenes kvasse penn. Og hvis de ikke vil, finnes det alltid en valgforsker. Åpenbart anses de som ekstra kloke mennesker som vet hvorfor partiene gjør det godt/dårlig. De opptrer som en slags overdommere i partienes kamp om velgernes gunst. Og noen av dem trives svært godt i rollen.

Selvfølgelig følger også jeg med på meningsmålinger. Jeg er tross alt aktiv i et parti, og er genuint interessert. Men det er de langsiktige tendensene som er interessante, ikke enkeltmålinger. Jeg gir blaffen i om SV gjør det ekstra dårlig på én meningsmåling, så lenge både gjennomsnittet av alle målinger og den langsiktige tendensen viser noe helt annet.

Som kjent er meningsmålinger heller ikke valg. Sannhetens øyeblikk får vi først på valgnatta. Det vi kan være helt sikre på, er at det vil være store forskjeller mellom valgresultatene og enkelte meningsmålingsinstitutters målinger/spådommer. Antakelig er det også ganske tilfeldig hvem av dem som treffer nærmest. 

Men feilmarginer har aldri vært godt nyhetsstoff.

Powered by Labrador CMS