Uten typografer i ti år

I dag er det ti år siden Vårt Land begynte å produsere uten typografer. - Dette har vært medvirkende til at vi, i motsetning til andre aviser vi sammenlikner oss med, ikke har hatt en økonomi med ildrøde tall, sier sjefredaktør Helge Simonnes.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Vårt Land er en av få norske aviser som, helt fram til trykking, produseres uten grafisk personale, skriver Dagens Næringsliv. Avisen hadde klart seg uten egne typografer i 19 år, og i stedet kjøpt både trykk og grafiske tjenester av Dagbladet. I 1991 gikk avtalen ut, og Vårt Land hyret i stedet inn den grafiske bedriften Trollsats.

Samtidig bestemte avisen seg for å begynne med sideombrekking på dataskjerm, og for at Vårt Lands journalister etter hvert skulle brekke om flere av sidene selv. Det likte ikke Norsk Grafisk Forbund, som mente avisen var bundet av overenskomsten mellom Avisenes Arbeidsgiverforening og grafikerne. Ifølge avtalen, den såkalte filmsatsparagrafen, har bare organiserte grafikere anledning til å ferdigstille avissider.

Vårt Land mente avisen ikke var bundet av denne overenskomsten så lenge ingen grafikere var ansatt. Arbeidsretten ga Vårt Land medhold.

- Vårt Land har klart seg relativt bra i forhold til aviser det er rimelig å sammenlikne med, for eksempel Nationen, Dagsavisen og Klassekampen, som har produsert med grafisk personale. Det er ingen tvil om at dette har vært medvirkende til at vi ikke har hatt en økonomi med ildrøde tall, sier Helge Simonnes.

Powered by Labrador CMS