– Dataprogrammering er også journalistikk

Å skrive dataprogrammer kan være like mye journalistikk som å lage et tv-program, mener mannen bak Brennpunkts nye politikerdatabase.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Espen Andersen har blant annet utviklet NRK Brennpunkts nye politikerdatabase med oversikt over norske politikere og deres styreverv. Under helgens Skup-konferanse ga han klar beskjed om hvor viktig han mener slike databaser kan være for journalistikken.

Tilrettelegge informasjon

– Dette er like mye journalistikk som å lage et tv-program eller en dokumentarfilm. Det handler om å tilrettelegge informasjon, svarte Andersen på spørsmål om NRK nå også hadde begynt med it-utvikling.

Politikerdatabasen gir oversikt over godt og vel 11.000 folkevalgte i Norge. Databasen gir folk mulighet til å søke på hvilke styreverv politikerne har påtatt seg i nærings- og organisasjonslivet, hvilke andre personer som sitter i styrene sammen med dem, hvilke stortingsperioder stortingspolitikere har sittet, voteringer i Stortinget osv. Andersen jobber også å legge flere nye funksjoner til databasen, som etter hvert skal bli hetende «Maktdatabasen».

Rådataene er basert på informasjon fra voteringene på Stortinget, bizweb.no, Brønnøysundregistrene, skattelister for foretak og informasjon fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Konflikt med personvern

Andersen har også mange år bak seg i Budstikka, hvor han blant annet sto ansvarlig for den mye omtalte eiendomsdatabasen. Sistnevnte prøvde Norsk Eiendomsinformasjon A/S, som eies av Justisdepartementet, å stanse på grunnlag av at de mente databasen bare var en reproduksjon av offentlig informasjon og kom i konflikt med personopplysningsloven.

– Hvis ikke eiendomsdatabasen blir klassifisert som journalistikk, rammes den av personvernlovgivningen, forklarte Andersen, men her fikk Budstikka etter mye fram og tilbake medhold av Personvernnemnda i at dette var journalistikk.

Mordersnegler

I juli 2007 utviklet Andersen også et interaktivt kart for Budstikka over hvor hardt rammet forskjellige deler av Asker og Bærum var av Iberiaskogsneglen. Sneglen, som også går under navnet mordersneglen, var et problem for hageeierne det som kjent er mange av i avisens nærområde.

– Selv om kartet direkte ikke er med på å få ned bestanden, kan man gi hverandre tips om gode knep for å få tatt knekken på den. Dessuten kan det være til hjelp for dem som ennå ikke er blitt berørt, sa Andersen om nytteverdien av det interaktive kartet, bygget i Google maps, da det ble lansert.

Både politiker- og eiendomsdatabasen og sneglekartet er en form for datastøttet journalistikk, eller Computer Assisted Reporting (CAR), som Andersen mener er like nyttig som tradisjonell journalistikk.

Powered by Labrador CMS