TV 2 femdobler stipend

Avsløring av USAs overvåking ga vann på mølla.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I fjor ble det kjent at nyhetsredaktør Jan Ove Årsæther i TV 2 etablerte et gravestipend for sine ansatte. Den gang sa Årsæther at han ikke hadde satt noe tak på hvor mye han skulle bruke på stipendet, men at det godt kunne være noen hundre tusen.

Torsdag stakk mottakerne av fjorårets stipend, Asbjørn Olsen og Jens Christian Nørve, av med kanalens interne journalistpris Gullspaden.

Ifølge nyhetsredaktøren brukte kanalen rundt 50.000 kroner i stipend på Olsen og Nørves avsløringer av den amerikanske ambassades overvåking av norske innbyggere.

Motivator

De to fortalte sine kolleger på et internt nyhetsseminar torsdag at stipendet de to fikk la et ekstra press på dem. Når det først buttet underveis i gravearbeidet, følte de at de måtte forløse saken siden de hadde fått pengene.

– Selvfølgelig forplikter det når du har fått midler. Du må levere, det er tross alt ikke bare en gave.

Nå har Årsæther satt opp et skikkelig budsjett for årets stipend som skal deles ut 1. april. Denne gangen er beløpet satt til 250.000 kroner. Det kan ende i hendene på et eller tre prosjekt.

– Men heller ikke stort mer enn det. Maks tre tenker jeg, sier han.

Uttelling

Siteringer utenfor landets grenser og en sak som fører til at det rulles opp lignende i andre land bidrar til å løfte motet i redaksjonen som de siste to årene har vært gjennom nedskjæringer og innstramminger.

– Det var kjempeuttelling, og det er dessuten uhyre sjelden at man klarer å avsløre overvåking som fortsatt pågår. For oss var det også veldig motiverende internt i en tid som har vært preget av kutt og nedgang. Det var veldig velkomment og resultatet inspirerte oss alle. Det er en sak som er rullet opp i 50 land.

Gravegruppe

Årsæther utelukker ikke mulighetene for å etablere en egen gravegruppe i TV 2, men da vil den ikke være fast.

– Det må ikke bli en hvilepute, så det bør i så fall gå på rundgang. Eventuelt i et slags åremål på et halvår eller så i slengen, slik at de som er motivert for å jobbe med graving kan gjøre det.

Powered by Labrador CMS