Moderat oppgjør 

Journalister i MBL-sektoren får i snitt 8.925 kroner i lønnsøkning.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det var re­sul­ta­tet et­ter drøyt tolv ti­mers for­hand­lin­ger mel­lom NJ og ar­beids­gi­ver­or­ga­ni­sa­sjo­nen Me­die­be­drif­te­nes Lands­for­en­ing (MBL) sist tors­dag. Ut­gangs­kra­vet fra jour­na­list­la­get var 15.000 kro­ner i gjen­nom­snitt.

– Vi had­de hå­pet på et bed­re re­sul­tat, men det er mo­de­rat og ak­sep­ta­belt, lød kom­men­ta­ren fra NJ-le­der Elin Flo­berg­ha­gen, som var glad det ble en løs­ning.

Hun for­tel­ler om grun­di­ge dis­ku­sjo­ner i for­hand­lings­ut­val­get. Et­ter mye fi­ling mot slut­ten av for­hand­lings­da­gen kom man til slutt fram til en løs­ning som ble god­tatt.

På lin­je med NHO og LO

MBLs sty­re­le­der Are Stok­stad ka­rak­te­ri­ser­te for­hand­lin­ge­ne som kre­ven­de.

– Men vi har lan­det på en løs­ning på lin­je med det som lig­ger til grunn for det sen­tra­le lønns­opp­gjø­ret mel­lom NHO og LO i pri­vat sek­tor. Det har vært nød­ven­dig å hol­de seg in­nen­for den­ne ram­men tatt i be­trakt­ning den kre­ven­de si­tua­sjo­nen nor­ske me­di­er nå be­fin­ner seg i.

Ele­men­ter

Opp­gjø­ret om­fat­ter 3500 NJ-med­lem­mer i nett- og pa­pir­avi­ser, uke­pres­se, TV 2 og lo­kal-TV.

8.925 kro­ner i lønns­øk­ning er et gjen­nom­snitts­tall. In­gen får mind­re enn 7.900 kro­ner og de med best ut­tel­ling får 11.900 kro­ner. Hva den en­kel­te sit­ter igjen med av­hen­ger blant an­net av an­si­en­ni­tet og tur­nu­ser.

Lønns­til­leg­get be­står av fle­re ele­men­ter. Alle får et ge­ne­relt til­legg på 3.900 kro­ner, gjel­den­de fra 1. ap­ril. Fra sam­me tids­punkt øker stigetilleggene, mens øk­nin­gen i det per­son­li­ge til­legg på 2.500 kro­ner først kom­mer 1. ok­to­ber. Med i reg­ne­styk­ket er også en øk­ning i ulem­pe­til­leg­ge­ne på tre pro­sent fra 1. juni.

Lo­kalt nes­te

Ram­men for opp­gjø­ret er an­slått til 3,65 pro­sent, med en for­ven­tet lo­kal lønns­dan­nel­se på 1,6 pro­sent

– Nå gjen­står de lo­ka­le for­hand­lin­ge­ne, og ana­ly­se­ne av øko­no­mi­en i bran­sjen vi­ser at det er be­ty­de­lig lønns­ev­ne i be­drif­te­ne, sier Flo­berg­ha­gen.

Stok­stad ana­ly­se er noe an­ner­le­des:

– Man­ge nor­ske me­di­er be­fin­ner seg i en ut­satt si­tua­sjon. Ikke alle har mu­lig­het til å gi sto­re til­legg nå.  Det­te må av­spei­le seg i de lo­ka­le for­hand­lin­ge­ne be­drif­te­ne nå står for­an. In­gen er tjent med at det  blir gitt til­legg som en­kelt­be­drif­ter ikke har rygg til å bære.

Powered by Labrador CMS