Trakk sitater i betent sak

Fædrelandsvennen lot Islam Net ombestemme seg.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

De siste dagene har Fædrelandsvennen omtalt den muslimske predikanten Khalid Yasins Norges-besøk. Ifølge avisen mener Yasin at aids ble laget i USA og at vesten sto bak 11. september-angrepene.

Trakk sitater

I en artikkel som sto på trykk før helgen kommer det fram at det er organisasjonen Islam Net som har invitert Yasin til Norge. Avisa intervjuet organisasjonens leder, Fahad Qureshi pr. epost for å gi ham anledning til å kommentere saken, men Qureshi valgte å trekke sitatene før de kom på trykk.

Avisa skriver at «Etter å ha svart Fædrelandsvennen skriftlig på spørsmålene, valgte Qureshi å trekke sitatene fordi han mener Fædrelandsvennen er bedragersk og løgnaktig når vi ikke nyanserer eller skriver mer om talen til Hussain Yee, som forsvarte menns rett til å slå deres koner.»

– Ikke vesentlige

Journalist Jan Oddvar Eide sier at Fædrelandsvennen lot Qureshi trekke sitatene fordi uttalelsene ikke var vesentlige for saken.

– Hadde sitatene vært viktige nok hadde jeg ikke nølt med å anbefale å trykke dem. Vi hadde dem jo tross alt skriftlig. Når han ikke ønsket å bruke tilsvarsretten har han valgt det selv, sier Eide.

Ifølge Eide fikk Qureshi tilsendt hele manuset for gjennomlesing slik at han kunne se sammenhengen sitatene hans sto i. Da han ønsket å gjøre andre korrigeringer i saken som ikke var knyttet til egne sitater, satte journalisten foten ned.

– Han ville endre på et møtereferat og kommentere andre intervjuobjekter i saken.

Beslutningen om å droppe sitatene ble tatt av avisas kveldsredaktør og fungerende nyhetsredaktør.

Fremstilt som ekstremist

10. juni i fjor fikk Fahad Qureshi smelt ansiktet utover forsiden av VG sammen med tittelen «Holder kurs i EKSTREM ISLAM på norsk høyskole». Også til VG skrev Qureshi i en epost at han ikke ønsket å stille opp til intervju.

En knapp uke senere stilte han likevel opp til intervju i samme avis under forutsetning av at han fikk en kronikk på trykk samme dag som intervjuet.

– Det må ha vært et sjokk for ham å gå fra en anonym tilværelse til å bli fremstilt som en ekstremist. At vi lot ham få trekke sitatene sine handler også om å være raus og redelig overfor intervjuobjektet, sier Eide.

– Håpløse arbeidsforhold

Journalisten mener det var en omstendelig prosess å ha kontakt med Qureshi, som kun ønsket å kommunisere skriftlig.

– Det var håpløse arbeidsforhold å bruke 3–4 dager på noe som burde tatt en time. Det var som å intervjue statsministeren med et kobbel av pressetalsmenn, sier Eide.

– Uproblematisk

Vær Varsom-plakatens punkt 3.8 sier at «Endring av avgitte uttalelser bør begrenses til korrigering av faktiske feil. Ingen uten redaksjonell myndighet kan gripe inn i redigering og presentasjon av redaksjonelt materiale.» Punktet ble endret på midten av 1990-tallet etter diskusjon om intervjuobjektets råderett over egne uttalelser, og en utredning om endringer i VVP (lenken fører til revisjonen av VVP i 1994 med forarbeider.)

Redaktørforeningens generalsekretær, Nils E. Øy, syns det er vanskelig å si noe om Fevennens sak, men mener generelt at det er uproblematisk at pressen godtar at intervjuobjekter trekker sitater:

– Det er omstendighetene som avgjør det. Hvis redaksjonen og journalisten aksepterer det, er det greit.

Qureshi besvarte ikke Journalisten. nos henvendelser tirsdag.

Powered by Labrador CMS