– Makta la seg flat for Murdoch

Nedleggelsen av News of the World kan bli et veiskille, mener Per Edgar Kokkvold.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I ettermiddag ble det klart at den britiske skandaleavisa News of the World legger ned etter avsløringer av ulovlig avlytting i jakten på oppslag.

Presseforbundets generalsekretær, som har fulgt britisk politikk og mediebransje en kort mannsalder, gleder seg over at den 168 år gamle storavisa går i graven søndag.

(Nedleggelsen diskuteres også på Journalistens Facebook-side.)

Anstendighet

Ikke fordi News of the World bare står for skandaler og sladder, men fordi avisa til slutt gikk så langt over streken at det truet pressefriheten.

– Da det ble kjent at avisa ikke bare avlyttet rike kjendiser og politikere, men også ofre for forbrytelser og slektninger av falne soldater, tror jeg den folkelige anstendighetsfølelsen ble så krenket at det ikke var noen vei tilbake, sier Kokkvold til Journalisten.

Han kjøpte sine første britiske aviser som elev ved Eidsvold landsgymnas. Og selv om den råeste av de britiske tabloidene ikke har vært fast lektyre, minner pressemannen og den mangeårige utenrikskommentatoren om at også tabloidaviser har en viktig rolle.

Kokkvold understreker at NoW også har avdekket forhold de tammere mediene vek tilbake for, slik også Guardians kommentator Michael White skrev i går.

Pudler

– News of the Worlds politiske innflytelse bør ikke overdrives, sier Kokkvold. – Den var kanskje aller viktigst som symbol og hoggestabbe for dem som mener mediene gjør mest skade.

Britiske politikere fra John Major til Tony Blair la seg ganske flate for Rupert Murdochs brutale tabloidavis. Og helt fram til denne ukas avsløringer, var det svært få politikere som tok kraftig til motmæle.

– Det var som en demning brast i går, da Underhuset holdt en hastedebatt om skandalen.

Frigjøring

Kokkvold sammenligner kollapsen med både Sovjetunionens oppløsning og den demokratiske våren i Midtøsten.

– Det har vært en slags frigjøringsprosess. Ingen ville kritisere dem, nå gjør alle det.

Han legger til at begravelsen ikke hadde kledd New of the World om ikke også den spilte på populistiske strenger, med de siste annonsepengene som gave til veldedige formål.

Beslutningen om å legge ned den mest leste engelskspråklige avisa i verden (på papir), kom etter massiv kritikk og opprivende avsløringer. The Guardian gikk i bresjen for å avdekke skandalens omfang, der britisk politi delvis sviktet på grunn av sitt nære forhold til News of the World.

Eierskap

– Guardian har gjort en kjemepjobb, men mange andre har feilet. Særlig Rupert Murdochs egne medier, og det understreker hvor viktig spredt eierskap er.

Kokkvold sier det er både typisk og påfallende hvordan aviser som Times og Sunday Times ble bakpå, og mener det demonstrerer at man ikke kan stole på den journalistiske innsatsen til sameide medier når søkelyset bør rettes mot den fjerde statsmakt.

Annonsørflukt

Annonsører trakk seg denne uka i flokk og følge fra det som etter hvert skulle vise seg å bli News of the Worlds aller siste utgave. Ikke minst fordi Guardians mediekommentator Roy Greenslade oppfordret til en leserstorm mot reklame i Murdochs avis.

– Han reagerte med hellig vrede, sier Presseforbundets generalsekretær, men legger til at det også lå et annet alvor bak:

– Britiske medier har avslørt mange politiske skandaler, og det er nok av dem som gjerne vil si takk for sist. Telegraph avdekket for eksempel de folkevalgtes groteske frynsegoder, og jeg har ingen tvil om at politikere av alle sjatteringer ventet på en anledning til å regulere pressen. 

 

 

 

 

Powered by Labrador CMS