Kommunene vil åpne opp

- Avgjørende for at kommunesektoren skal ha tillit, mener statssekretær Dag-Henrik Sandbakken.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

1. juli trådte nye regler om møteoffentlighet i kommuneloven i kraft. Blant de viktigste endringene er at det ikke lenger er mulig å lukke møter når kommunen eller fylkeskommunen skal behandle sin innstilling til årsbudsjettet.

- Årsbudsjettet er kommunens viktigste sak og allmennheten bør ha fullt innsyn i hvordan politikerne ønsker å disponere fellesskapets verdier. Vi ønsker en kommunal sektor som bygger på tillit, fellesskap og deltakelse. De nye reglene vil i enda bedre grad enn før legge til rette for dette, sier statssekretær Sandbakken i en pressemelding fra Kommunal- og regionaldepartementet.

De nye reglene er også endret for å gjøre det enda tydeligere når et folkevalgt organ har grunnlag for å lukke møter for offentligheten.

Endringer

Advokat Ina Lindahl Nyrud i Norsk Journalistlag oppsummerer de viktigste endringene i kommuneloven som følger:

§ 31 nr. 1 fastslår publikums rett til å overvære møtene i folkevalgte organer.

§ 31 nr. 2 og 3 angir når organet har plikt til å lukke dørene. Det gjelder som tidligere der det foreligger lovbestemt taushetsplikt, og der saken angår arbeidstakers tjenstlige forhold.

§ 31 nr. 4 og 5 foreskriver når organet har adgang til å lukke møtet. Her er det innført en regel der offentlighetslovens unntaksregler skal kunne ha betydning for å lukke dørene. I tillegg opprettholdes bestemmelsen om lukking av møte av hensyn til personvernet, og når hensynet til tungtveiende offentlige interesser tilsier det.

Den tidligere bestemmelsen om at kommunestyret eller fylkestinget selv kunne bestemme at visse møter og visse saker eller sakstyper i andre organer skulle behandles for lukkede dører, oppheves. Bestemmelsen ble blant annet brukt til å lukke formannskapets behandling av kommunebudsjetter.

I § 30 fremgår det nå at saksbehandlingen uten vedtak, det vil si saksforberedelsen, også er omfattet av bestemmelsen om møteoffentlighet.

§ 31 a) gir nye prosedyreregler for å lukke dørene. Her presiseres det at avstemning om eventuelt å lukke dørene skal skje for åpne dører. Dette vil i større grad enn tidligere sikre kontroll over avgjørelser om lukking av møter.

Powered by Labrador CMS