Olav Svaland ble truet på livet. Mannen som ville drepe han endte med ei natt på cella og 6000 kroner i bot.

Truet redaktør på livet, fikk bot

Åtte tusen kroner koster det å true en redaktør på livet, men bare om retten mener redaktøren ikke ble skremt.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det startet med at en 69 år gammel leser ringte lokalavisen redaktør Olav Svaland i Frolendingen for å tipse ham om et par nyhetssaker. Men de sakene ønsket ikke redaktøren å skrive om, og det likte ikke tipseren.

Ifølge Agderposten.no skal mannen da ha truet Svaland med at både han og flere med ham skulle komme hjem til redaktøren og “ta” ham med mindre han skrev om tipsene han hadde gitt.

Fyllevrøvl

Mannen fikk først besøksforbud og senere måtte han møte i retten tiltalt for drapstrusler. Der konkluderte dommeren med at mannen ikke kunne tas seriøst siden han var beruset da truslene ble fremsatt, og i tillegg var kjent for å slenge med kjeften i fylla.

Dermed ble mannen dømt for krenkelse av privatlivets fred og ikke alvorlige trusler. Dommen var en bot på 8000 kroner.

– Min klient kan nok leve godt med boten, men det må være fælt for en redaktør å ikke bli trodd på påstanden om frykt, sier 69-åringens forsvarer Sigurd Klomsæt til Agderposten.

Ville kaste redaktøren

Til Journalisten sier Svaland at han er sjokkert over at retten har konkludert som de gjør. Han forteller at han i samtalen med den dømte fortalte at de sto midt i en deadline og derfor ikke kunne følge opp hans tips. Nettopp dette gjorde mannen forbannet og sa at han skulle få Svaland fjernet fra redaktørjobben.

Mannen skal så ha ringt rundt til styremedlemmene og daglig leder i avisen for å få redaktøren kastet. Da dette ikke førte fram, ringte mannen tilbake til Svaland senere på kvelden og sa at han hadde samlet åtte menn som sto klare for å komme til hans hjem.

– De skulle drepe meg foran mine tre barn og samboer, sier Svaland til Journalisten.

Varetekt

Gjerningsmannen hadde også varslet politiet om at han ville dra hjem til redaktøren for å ta ham. Da Svaland ringer politiet blir han oppfordret til å anmelde forholdet. Når så dette er gjort, blir mannen pågrepet og tilbringer natten i varetekt. Denne natten gjør at beløpet på boten reduseres fra 8000 til 6000 kroner.

Etter å ha avhørt mannen, oppfordret politiet Svaland til å be om besøksforbud mot mannen. Men retten trodde likevel ikke på at Svaland ble skremt av det hele.

– Det er vondt og pinlig å ikke bli trodd. Han nekter for å ha ringt meg mer enn én gang, men det kunne jo politiet bevist. Det var bare å hente ut loggen, men det gjorde de ikke, sier redaktøren.

Han forteller at da det sto på i mars, så følte han politiet gjorde en veldig god innsats. Under etterforskningen opp mot rettssaken, opplever han innsatsen som motsatt. Ikke engang vitner var kalt inn.

Usikker på anke

– Jeg vet ikke hva jeg vil gjøre videre. Nå avventer jeg om påtalemyndigheten vil anke saken. Hvis ikke er det privatpersoner som har kontaktet meg og sagt at de ønsker å bidra økonomisk for at jeg skal kunne anke dommen. Men jeg er usikker.

Politiadvokat Ernst Ragnar Pfaff som førte saken i tingretten var fraværende da Journalisten tok kontakt.

Powered by Labrador CMS