Arne Jensen. Foto: Birgit Dannenberg

- Dommen må ikke bli stående

Redaktørforeningens Arne Jensen forstår ikke hvordan retten mener drapstrusler ikke kan ha fremkalt frykt.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Torsdag fortalte Journalisten som Frolendingens redaktør Olav Svaland som ble oppringt av en sint tipser som ville ta livet hans.

Penn gjennom brystet

Svaland fikk telefon sent en marskveld etter at han ikke fulgte opp tipsene en 69 år gammel leser hadde gitt ham. Leseren hadde før dette ringt styremedlemmene i Frolendingen for å få Svaland kastet som redaktør.

«Jeg har samlet åtte menn og kommer hjem til deg for å ta deg. Jeg skal stikke en penn gjennom brystet ditt.» Slik lød beskjeden redaktøren fikk per telefon.

Til Journalisten sier Svaland at den domfelte oppga rett adresse hvor redaktøren bor sammen med sine samboer og deres tre barn. Etter at tingretten har vurdert tiltalen om alvorlige trusler, konkluderte de med at dette ikke var trusler som kunne fremkalt frykt, og passe bedre som krenkelse av privatlivets fred og ga mannen en bot på 8000 kroner. Den ble redusert til 6000 kroner fordi mannen hadde tilbrakt ei natt i varetekt.

Fryktfremkallende

- Denne dommen er uforståelig og sterk kritikkverdig. Det ser ut som om de legger tiltalebeslutningen til grunn, og da kan jeg ikke forstå at ikke dette oppfattes som trusler som vil fremkalle frykt, sier assisterende generalsekretær Arne Jensen i Norsk Redaktørforening.

- Dersom dette ikke fremkaller frykt, så vet jeg ikke hva som fremkaller frykt, legger han til.

Jensen sier at det er desto mer beklagelig om dommen blir stående når pressefolk opplever en økning av trusler mot seg. Norsk Redaktørforening og Norsk Journalistlag har rettet en felles henvendelse til riksadvokaten hvor de ber om at etterforskningen av denne type saker får prioritet.

Riksadvokaten enig

I et brev fra riksadvokat Tor-Aksel Busch datert i mars i år skriver riksadvokaten at embetet er enig i de to foreningenes syn på forholdene.

- Riksadvokaten deler redaktørforeningen og journalistlagets syn på alvoret og straffverdigheten i blant annet trusler mot journalister og redaktører, heter det i brevet.

Nå håper Arne Jensen at påtalemyndigheten tar tak og anker saken.

- Den bør ikke bli stående, sier han.

På grunn av fravær i påtaleenheten i Arendal har det ikke lyktes å få noen i tale i den aktuelle saken.

Les også: Truet redaktør på livet, fikk bot (11. august 2011)

Powered by Labrador CMS