Forskere trues etter medieomtale

Forsker ble drapstruet etter å ha stilt til intervju.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Ifølge Universitetet i Bergens På Høyden trues forskere til taushet. Flere akademikere opplever at de jevnlig trues etter å ha fortalt om sin forskning i mediene. Det gjør at noe av forskningen ikke når ut i offentligheten.

Må ta høyde for trusler

– Man må absolutt regne med å få ubehageligheter etter at man har vært ute i media. Ganske mange forskere hos oss vil ikke være aktive i media og det er forståelig. En forsker skal kunne tåle faglig kritikk, spørsmålet er hvor lenge man skal akseptere å bruke tid på å argumentere med folk som står fast i konspirasjonsteorier, sier professor Helge Drange ved Bjerknessenteret til På Høyden.

Minoritets- og kjønnsforsker Randi Gressgård har gjennom mange år mottatt trusler, og da særlig når hun diskuterer minoritetsforskning i mediene. Hun sier at hun må ta høyde for dette når hun deltar i mediedebatter.

Drapstrusler i posthylla

For et par år siden fikk hun drapstrusler gjennom et brev som lå i posthyllen hennes. Gressgård har ikke anmeldt dette forholdet, men sier til På Høyden at hun etter 22. juli derimot vil vurdere å anmelde slike trusler.

– Jeg får selvsagt mange trusler, men jeg tar det ikke så tungt. Jeg blir overhodet ikke redd, fordi jeg opplever at truslene ikke er potente. De er heller et utløp for frustrasjon, sier førstekonsulent Kristian Bjørkelo ved Institutt for lingvistiske, litterære og estetiske studier. Han har fulgt høyreekstreme nettdebatter og skrevet hovedoppgave om nynazister.

 

Powered by Labrador CMS