Konsernsjef Rolv Erik Ryssdal selger Polaris-aksjer til svensker som eier i Schibsted. Foto: Birgit Dannenberg

Schibsted selger Polaris-aksjer

Men kan komme til å kjøpe aksjene tilbake allerede om ett år.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Schibsted selger aksjene som tilsvarer en eierandel av 36,3 prosent av mediekonsernet Polaris Media, ifølge en børsmelding fra selskapet. Aksjene har de siste årene vært plassert hos SEB Enskilda som en del av en såkalt avkastningsavtale, som innebærer at Schibsted ikke formelt har eid aksjene, men har hatt den finansielle risikoen på dem.

Aksjene selges for 24 kroner per aksje, noe som betyr at Schibsted nå får inn 426 millioner kroner.

Schibsted beholder en eierandel på 7,1 prosent av Polaris Media etter salget.

Svensker kjøper

Det er svenske selskaper som nå trer inn på eiersiden til Polaris.

• Norrköpings Tidningars Media AB kjøper en eierandel tilsvarende 14,4 prosent.

• Nya Wermlands-Tidningens (NWT) Aktiebolag kjøper en eierandel tilsvarende 7,2 prosent. NWT eier for øvrig 4,2 prosent av Schibsted.

• Helsingborgs Dagblad AB kjøper en eierandel tilsvarende 7,2 prosent. HD eier for øvrig 0,4 prosent av Schibsted.

I tillegg kjøper den internasjonale finansielle investoren Franklin Enterprises en eierandel på 7,5 prosent.

Eier hverandre

NWT hadde et samlet opplag på 147.700 i fjor, fordelt på 12 ulike aviser. Selskapet har også tidligere vært en av de større eierne i Media Norge med en post på 5,6 prosent av aksjene før Schibsted løste dem ut. Selskapet hadde i fjor en omsetning på 570 millioner svenske kroner og et driftsresultat på 138 millioner kroner.

NWT eier for øvrig halvparten av mediekonsernet Pukslagaren, som  igjen eier Helsingborgs Dagblad AB.

Kan kjøpe tilbake

Men allerede om ett år kan aksjene igjen havne på Schibsteds hender. Schibsted har en avtale med kjøperne om at de kan videreselge aksjene til Schibsted i et vindu mellom 29. september og 29. oktober 2012 for mellom 26 og 27 kroner, justert for utbytte.

Det betyr at kjøperne løper ingen risiko ettersom de nå kjøper aksjene for 24 kroner.

Schibsted understreker overfor Journalisten at mediekonsernet ikke har noen rett til å kjøpe tilbake aksjene - det vil være opp til de nye eierne i Polaris.

Medietilsynet godkjenner salget

– Vi er godt fornøyd med at vi har kommet frem til en løsning som innebærer et salg til strategiske, langsiktige og ikke minst svært kompetente medieeiere. Dette er en løsning vi mener er god for alle parter – ikke minst Polaris Media selv. Nå ser vi frem til å fortsette som eier av 7,1 prosent av Polaris Media, sier konserndirektør økonomi og finans Trond Berger i Schibsted i børsmeldingen.

Også Medietilsynet, som krevde salget av Polaris-aksjene, er fornøyd med avklaringen. Tilsynet har godkjent salget og at kjøperne er uavhengig av Schibsted.

– Avklaringen rundt eiersituasjonen i Polaris Media er av stor betydning. Dette er i tråd med formålet i medieeierskapsloven om å fremme et allsidig medietilbud, og avklaringen vil være positiv for aktørene i mediemarkedet, sier direktør for konsensjon og tilsyn Gudbrand Guthus i Medietilsynet på tilsynet nettsider.

– Positiv bakgrunn

Konsernsjef Per Axel Koch i Polaris Media er også fornøyd med at eiersituasjonen nå er avklart.

– Vi er veldig godt fornøyd med avklaringen, og jeg opplever denne løsningen som god. Nå kan vi videreutvikle Polaris Media. Og det er positivt at disse selskapene har samme bakgrunn i lokale medier som Polaris Media, sier Koch.

Dagens salg har bakgrunn i et vedtak fra Klagenemnda for eierskap i media fra 2008. Et av vilkårene for salg var at kjøperne av Polaris-aksjene skal være uavhengig av Schibsted.

Powered by Labrador CMS