– ALFA står på trygg juridisk grunn

ALFA-journalist utpekes som medhjelper til kokaindømte Stina Brendemo Hagens flukt fra bolivianske myndigheter. Redaktør avviser lovbrudd.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

“ALFAs journalist Jonas Forsang fikk telefon om at Stina var trygt over grensa til Brasil mens han var på vei ut av dusjen på hotellrommet. Timer senere møter han Stina utenfor den norske ambassaden i Brasilia”.

Teksten er bildetekst i en seks sider lang reportasje om Stina Brendemo Hagens flukt fra soningen i Bolivia. Det kommer fram av artikkelen at Forsang visste at Brendemo Hagen ville flykte fra bolivianske myndigheter. At han visste når dette ville skje og hvor hun ville flykte til. De to møtes ifølge reportasjen som bærer preg av detaljerte skildringer fra flukten. Det står ikke noe om hvor disse øyeskildringene brødteksten åpner med stammer fra. Forsang skriver at han sammen med fotograf Sebastian Ludvigsen venter på et hotellrom i Brasilia.

Venner

Etter at Forsang ett år tidligere stilte med jordmor på ALFAs regning Cochabamba til fødselen av Brendemo Hagens sønn, har han etablert et tettere og tettere forhold til den dømte. De har snakket på telefonen mange ganger, hun har kunnet ringe ham. Sønnen hennes er oppkalt etter han, og Forsang er sågar blitt sønnens gudfar.

“Jonas har utvilsomt vært en viktig støtte.” Redaktør Ole-Martin Ihle skriver dette i sin leder. I begynnelsen skriver han at selv om journalister skal forholde seg objektiv, er det enkelte saker som er vanskelig å ikke bli personlig involvert.

Selv skriver journalisten: “Hun har ringt meg når hun har trengt det. hun har ringt meg og skravla. Hun har ringt meg og grått. Hun har fortalt meg om drømmene sine, og hun har fortalt at hun kommer til å ta livet sitt snart. Å ha den rollen som journalist er selvfølgelig ikke uproblematisk. Men alternativet føles umulig.

Rykter

Redaktøren skriver videre at ryktene har begynte å svirre i Norge at Forsang var blitt observert med rømlingen i Brasil og at telefonen ringer i et i redaksjonen.

” … mens Jonas blir forfulgt av en journalist på vei til jobb. En norsk avis setter til og med flere av spekulasjonene på trykk”.

Impliserer journalisten

Til Dagbladet sier Brendemo Hagens advokat Jesus Antezana at ALFA har bistått Brendemo Hagens flukt.

Jeg har lydopptak som impliserer reporter Jonas Forsang i Stinas flukt, og jeg har også et bilde av en person som hetet Stina i fengselet.

Journalisten sendte torsdag en e-post til ALFAs sjefredaktør Magnus S. Rønningen med flere spørsmål som vi ønsket svar på om journalistens rolle i forhold til denne reportasjen.

Ikke brutt loven

Etter å ha lagt igjen et par meldinger på Rønningens telefonsvarer sender han følgende e-post til Journalisten.

–  Jeg viser til de siste dagers omtale av ALFA, journalist Jonas Forsang og undertegnede som er sjefredaktør i ALFA, i norske medier. ALFA har ikke brutt loven i forbindelse med den såkalte Stina-saken. Vi står på trygg juridisk og menneskelig grunn i forbindelse med reportasjen om Stinas flukt som er på trykk i kommende ALFA. Vi ber om respekt og forståelse for at vi, av hensyn til Stina og kildevernet, ikke kan gå i detaljer utover dette.

Powered by Labrador CMS