Stanghelle advarer tingretten mot for små lokaler

LILLEHAMMER (Journalisten): Redd det blir sirkus i tinghuset om man ikke finner stor nok rettssal.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Når rettsaken mot Anders Behring Breivik kommer opp i Oslo tingrett, er det varslet at retten ønsker å bruke den største salen de har. Det er ikke godt nok, mener Norsk Redaktørforenings leder Harald Stanghelle.

Økonomi

Rettssalen det vises til har plass til rundt 90 personer på tilhørerbenkene. Dersom sakkyndige, bistandsadvokater og pårørende skal være til stede, vil det på det meste være plass til rundt 40 pressefolk. Da er tegnere inkludert.

En av grunnene til at Oslo tingrett ikke gjør som i Orderud-saken og leier et eksternt lokale, skal være økonomi.

- Det mangler en dypere forståeldse for behovet for offentlighet og for tilstedeværelse. Det er ingen god løsning med tv-overføring til tilstøtende saler. Det fungerer bare i kombinasjon med tilstedeværelse.

Ikke alle

Stanghelle sier han forstår at det ikke blir slik at pressen kan forvente at de får mulighet til å sende ti eller 15 medarbeidere inn i rettssalen.

- Det er urealistisk at alle som ønsker det, får plass. Minimumskrav at mediene som skal dekke saken, får plass. Det kan godt være at vi må gå med på ett kort per redaksjon.

- Så en fra lokalavisene på linje med en fra riksavisen?

- Etter min oppfatning er det like legitimt for ei lokalavis som kanskje har et av ofrene i sitt nedslagsfelt å være til stede som det er for NRK. Vi er der på vegne av noen, og det er det tingretten ikke har tatt innover seg.

Sirkus

Stanghelle viser til at både i Nokas- og i Orderud-sakene fant tingretten gode løsninger. Han mener det burde være muliig også nå. Han legger til at han tror at den løsingen som det legges opp til nå vil føre til uverdige tilstander rundt rettslokalet.

- Jeg tenker på alle som ikke kommer inn og som skal posisjonere seg. En kan like eller mislike journalister, men vi har en jobb å gjøre. Så jeg tror de oppnår det motsatt av sin intensjon om en ryddig og verdig rettssak.

Stanghelle mener det er mange lokaler både i og utenfor Oslo sentrum som har kapasitet til en rettssak med noen hundre plasser. Han ønsker ikke Oslo Spektrum, for det er ikke et sirkus han er ute etter. Snarere er han opptatt av at plassbehovet i varetas sammen med behovet for sikkerhet og verdighet.

Powered by Labrador CMS