Horestrid og LO-journalist

(LESERKOMMENTAR): Det er ingen hemmelighet at LO-leder Roar Flåthen tok en telefon til Torgny Hasås’ ansvarlige redaktør.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Den siste uken har vi kommet i den bisarre situasjonen at journalister på søken etter fakta må forsvare seg mot kolleger som i sine kommentarer ikke er så veldig interessert i sannheten. Bakteppet for denne tragiske forestillingen er stortingsrepresentant Anette Trettebergstuen som under en demonstrasjon utenfor Stortinget oppfattet at demonstranter fra fagbevegelsen ropte «hore» til henne. Noe som naturligvis er fullstendig uakseptabelt.

Men det var først da Marie Simonsen ytret seg i en kommentar i Dagbladet at saken tok av. Simonsen skrev nemlig: «Hore! hore! hore! De taktfaste ropene truet med å overdøve Anette Trettebergstuen (30) da hun holdt innlegg på Oslo LOs demonstrasjon i forbindelse med EUs vikarbyrådirektiv.»

Siden ingen andre som var til stede under demonstrasjonen hadde hørt de taktfaste ropene, inkludert Trettebergstuen, ønsket journalist Torgny Hasås å finne ut hva som var virkeligheten. Og sammen med kolleger fra andre fagblader i LO Media klarte han å dokumentere, blant annet ved å se og lytte gjennom videoopptak, at Dagbladets Marie Simonsens omgang med sannheten i beste fall er selektiv. Og for ordens skyld, hun var da heller ikke til stede.

Da Hasås var trygg på at det ikke dreide seg om taktfaste rop skrev han en kommentar publisert på FriFagbevegelse.no, hvor han kritiserte Simonsens bruk av fakta og samtidig mente at Anette Trettebergstuen hadde «spilt ut sexkortet». Det siste utløste sterke reaksjoner, også i fagbevegelsen.

Marie Simonsen kastet seg igjen over tastaturet og skrev om «LO-journalisten» Hasås. Og sjefredaktør Kaia Storvik i Dagsavisen benyttet Hasås som bakgrunn for å rette en sterk kritikk mot hele fagbevegelsen for håndtering av «horestriden». Og hun skrev at hadde Hasås vært en tillitsvalgt så «burde han tatt sin hatt og gått».

I den påfølgende debatten var det flere politikere som flittig benyttet anledningen til å knytte Hasås som journalist opp mot LO og fagbevegelsen. Her benyttet man anledningen til å stemple LO så grovt som overhodet mulig. Det er forståelig, spesielt når angrepene kommer fra partier som Venstre og Fremskrittspartiet. Langt vanskeligere er det å akseptere at kolleger benytter den samme taktikken. Hvilken interesse har Simonsen og Storvik i å sverte fagbevegelsen og sine kolleger? Eller er de bare kunnskapsløse?

Torgny Hasås uttaler seg ikke på vegne av LO. Hasås er ansatt i stiftelsen LO Media, som også er utgiver av fagbladenes felles nettportal FriFagbevegelse.no. I fagbevegelsen i dag er det bare et par fagblader som ikke har en ansvarlig redaktør og følger Redaktørplakaten.

De ansvarlige redaktørene er medlemmer av Norsk Redaktørforening og journalistene i Norsk Journalistlag. De fleste av bladene våre er tilknyttet Fagpressen.

Vi våger den påstanden at det ikke er noen andre mediemiljøer som har et mer bevisst forhold til den redaksjonelle friheten enn oss. Vi vet naturligvis at LO og forbundene ikke vil bruke titalls millioner kroner på fagblader og nettaviser hvis det ikke tjener et formål. Men det formålet er forankret i våre redaksjonelle formålsparagrafer, på linje med den øvrige pressen. Vi og utgiverne vet nemlig at våre redaksjonelle produkter bare blir lest hvis de er troverdige. Den troverdigheten får vi gjennom godt, profesjonelt journalistisk håndverk. Og medievaneundersøkelser dokumenterer at våre produkter scorer langt høyere på troverdighet blant LOs medlemmer enn for eksempel dagsaviser som Dagbladet og Dagsavisen.

Det er ingen hemmelighet at LO-leder Roar Flåthen tok en telefon til Hasås’ ansvarlige redaktør og var tydelig på at man i Folkets Hus ikke likte innholdet i kommentaren. Det er vel knapt en redaktør som i sin karriere ikke har mottatt slike klare tilbakemeldinger. Men her var samtalen på alle måter ryddig og real, godt innenfor de rammene som settes av Redaktørplakaten.

Like profesjonell oppfatter vi ikke at enkelte av våre kolleger i dagspressen har vært. Det er trist!

(Hanne Kullerud Nielsen er ansvarlig redaktør i FriFagbevegelse.no.  Svein-Yngve Madssen er nestleder i LO Media og ansvarlig redaktør i LO-Aktuelt.)

 

 

 

 
Powered by Labrador CMS