Ledere i medier og presseorganisasjoner studerer Anniken Huitfeldts forslag til ny støtteordninger for mediene. Foto:Kathrine Geard

Dagsavisen og Vårt Land stanger i taket

Helge Simonnes får ikke mer pressestøtte.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Konsernsjef Helge Simonnes i Mentor Medier er ikke spesielt fornøyd med Kulturdepartements utkast til ny forskrift om produksjonstilskudd til nyhets- og aktualitetsmedier.

Simonnes er skuffet over forslaget om et tak på 40 millioner kroner i produksjonstilskudd for det enkelte mediehus.

– Dette blir vanskelig å praktisere, sier han.

Simonnes representerer avisene som mottar mest produksjonsstøtte, Dagsavisen og Vårt Land med henholdsvis 40,1 og 38,7 millioner kroner i 2011. Den foreslåtte forskriften innebærer at Dagsavisen ville mottatt 40 millioner kroner, og dermed stange hodet i det foreslåtte taket. Vårt Land ville første år etter innføringen av nye regler også motta 40 millioner kroner.

Digitalbrukere inn

I høringsnotatet foreslår Kulturdepartementet at antall brukere av elektroniske gratistjenester innføres som nytt tildelingskriterium, som kommer i tillegg til avisenes årsopplag. Avisenes gratisutgaver på nett foreslås innfaset over tre år, slik at de utgjør 10 prosent av årsopplaget.

Dersom en slik ordning var ferdig innfaset ville Dagsavisen fortsatt mottatt 40 millioner kroner i 2011, mens Vårt Land hadde havnet på 37,6 millioner.

Vokseproblemer

– I alle andre bransjer går det i retning større enheter. Hvorfor skal ikke det også gjelde i mediebransjen? Her legges det ikke opp til at man kan vokse seg store.

Simonnes kan med andre ord ikke slå sammen Dagsavisen og Vårt Land, dersom han sysler med slike tanker. Med et tak på 40 millioner kroner ville det medført en halvering av dagens produksjonstilskudd til de to avisene.

Litt fornøyd

Derimot er han fornøyd med at abonnementsinntekter fra både papir- og nettmedier skal regnes med i grunnlaget for produksjonsstøtte. Simonnæs har tidligere gitt uttrykk for at aviser med få ressurser ikke har noe insitament til å utvikle gode nettmedier, fordi de ikke får noen umiddelbar inntektsgevinst. Verken i form av trygge annonseinntekter eller ved at abonnementsinntektene regnes med i beregningen av opplaget og dermed pressestøtten. Nå kan det altså bli annerledes.

Utbytteprotest

Mentor-sjefen er mindre glad for at departementet foreslår å beholde forbudet mot å utbetale utbytte i medier som mottar produksjonstilskudd. I høringsnotatet ber departementet likevel om synspunkter på alternative modeller. Én går ut på at utbytte kun kan utbetales når siste årsresultat er positivt, et annet at utbyttet maksimalt kan utgjøre 25 prosent av tilskuddet det aktuelle året og en tredje er en grense på 500.000 kroner.

– Det er skuffende at departementet ikke klarer å ta stilling til utbytte. Det hadde gjort det enklere for et konsern som mottar støtte, for eksempel ved å kunne overføre midler til svake aviser i konsernet. Da kunne man heller satt et tak på utbyttet, mener Simonnes.

NJ-seier

En forlengelse av utbytteforbudet vil innebære en liten seier for NJ-leder Elin Floberghagen. Hun var den eneste i mediestøtteutvalget som gikk imot å åpne for utbytte i aviser som mottar produksjonsstøtte. Nj mener hele støtten bør bli i bedriftene for å støtte redaksjonell innholdsproduksjon.

– Min umiddelbare reaksjon er at høringsforslaget er positivt. Det innebærer en åpning av ordningen, ved at det legges opp til plattformnøytralitet, sier NJ-leder Elin Floberghagen etter kulturminister Anniken Huitfeldts pressekonferanse.

Journalistikk viktigst

Floberghagen understreker at for NJ er journalistikken det viktigste, ikke hvilken plattform innholdet publiseres på.

– Derimot er jeg usikker på forslaget om å innføre et tak på 40 millioner for produksjonsstøtten. Jeg er ikke sikker på hvor et slikt tak bør ligge. Jeg er heller ikke overbevist om at det er fornuftig å slå sammen nr. 2-avisene og de meningsbærende, riksspredte avisene til én støttekategori. Men nå skal vi ha en runde i NJ på saken. Det er kort høringsfrist på forslaget fra departementet. Jeg er enig i at det er viktig med tempo, slik at den nye ordningen kommer med i statsbudsjettet for 2013, sier NJ-lederen.

Fagpressen fornøyd, men …

Administrerende direktør Even Trygve Hansen i Fagpressen er fornøyd med at departementet foreslår en ny støtteordning, noe hans organisasjon har tatt til orde for i en årrekke.

– Det er mye positiv og god tenkning her. Men fortsatt legges det opp til at støtten kun skal beregnes ut fra avisenes abonnementsinntekter, selv om det heter at tilskuddet er ment for nyhets- og aktualitetsmedier. Fagpressen er en av de viktigste formidlerne av nyheter. Det må regjeringen ta hensyn til når den nye ordningen skal utformes endelig, opp mot statsbudsjettet for 2013.

Powered by Labrador CMS