Dette er en «usann» historie

Hvis saken virker for god til å være sann, er den ofte ikke det.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

På tampen av april kunne vi lese den fascinerende historien om den polsk tannlegen Anna Mackowiak som trakk ut alle tennene på sin eksmann.

Ifølge flere medier, som gjenga britiske Daily Mail, hadde mannen bare dager før forlatt henne for en annen kvinne. Derfor benyttet den sårede kvinnen anledningen da han satte seg i tannlegestolen hennes, og trakk ut hver eneste tann fra munnen hans.

Usikker på opphavet

Danske Journalisten skriver at det hele er en oppdiktet historie og gjengir Poynter.org. De forteller at MSNBC.com har undersøkt hvordan historien gikk verden rundt. Det avdekket blant annet at journalisten som skrev artikkelen, ikke en gang kan forklare hvor historien har sitt opphav.

– Jeg er blank. Det var the Daily Mail Foreign Service som lagde saken, og det er et paraplybegrep for innsamling av artikler fra forskjellige byråer. Desken min er ikke sikre på hvor den kom fra, sier Simon Tomlinson i Mail som har signert artikkelen i en e-post til MSNBC.

Nå er ikke Daily Mail ukjent for å fôre avisender. Derfor skrev Journalistens redaktør Helge Øgrim at norske journalister burde spørre seg selv oftere om det som faktisk står er sant.

Les også: Er det sant?

B**ch!

Artikkelen hadde sitater hvor den utro husbond omtaler sin eks som bitch og opplyser at han ikke oppdaget at tennene var borte før han kom hjem. Hans nye utvalgte forlot ham angivelig fordi hun ikke kunne være sammen med en tannløs mann.

Den polske tv-kanalen TVN4 driver gjøn med utenlandske medier som omtaler saken og antyder at det hele var en spøk.

– Det gjenstår å se om artikkelen var skrevet som en fleip og fikk sitt liv på internett, skriver de i sin artikkel (oversatt på Google Translate).

Blant mediene som bet på er store redaksjoner som Los Angeles Times, Fox News, Huffington Post og New York Daily News i USA, Herald Sun i Australia og New Zealand Herald for å nevne noen. Og alle kan ifølge MSNBC spores tilbake til Daily Mail.

Langt fra første

I Norge viser Google-søk og Retrieversøk at TV 2.no og Dagbladet gikk på limpinnen.

For bare noen dager siden ble det kjent at mange medier hadde skrevet om en annen falsk sak. At det forelå et lovforslag i Egypt om at egyptiske menn skulle få mulighet til å ha sex med sin avdøde ektefelle.

Også dette oppspinn. Noen ganger kan det være greit å roe pulsen og vurdere om klikkgevinsten er stor nok til å kaste sunn skepsis på båten.

Powered by Labrador CMS