Heller ikke puddelsprang er en olympisk gren. Foto: Ron Armstrong

NRK lurt av fire år gammel aprilsnarr

(KOMMENTAR): Noen ganger må man gå på trynet for å vite at man går. 

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Vi har drøftet det her før: Never check a good story, you might just end up killing it. 

Nettet trenger innhold. Mye innhold, og helst innhold som har stoppeffekt på leserne. Så var det nok også en hel del lesere som stoppet opp da NRK i begynnelsen av uken fortalte at det under Paris-OL i 1900 var mulig å delta i grenen puddelklipping (senere redigert). Ok. Det er lett å se for seg, deltakere som trimmer pudlene sine til den store gullmedaljen, men det er da en hårete sak? For så voldsomt utbredt kan da ikke denne sporten ha vært.

Jeg vet ikke hvor mange pudler det fantes for 112 år siden, og må ty til norske tall for å snuse på hvor mange som kan ha satset på denne greinen.

Ifølge Norsk Kennelklub var fjor det 772 pudler i hele Norge, og da tar vi med samtlige fire typene, hvor de minste er så små at de neppe egner seg til å klippe i konkurransesammenheng. Og så heter det seg at rekorden er 17 pudler. Vel, ikke stort å øve på da om vi antar at dette stemmer. Det anslås forresten at det i fjor totalt var mellom 400.000 og 500.000 hunder i Norge.

Hadde det enda vært sauer, så hadde det vært lettere å tro på det. Den, dum som den er, regnes som vårt eldste husdyr. I fjor var det ifølge Statens Landbruksforvaltning én million sauer og omtrent like mange lam i Norge. Dette kan gi en anelse om hvordan situasjon også var i 1900 … om man lukker øynene ekstra godt.

En god historie er det uansett. Et kjapt søk viser at lekene i Paris gikk over nesten fem måneder og at det ble konkurrert i 20 disipliner. Vi må ta med i betraktningen at lekene var de andre sommerlekene i moderne tid. Først ute var som kjent Aten. Uansett om figurklipp av firbente skulle ha sine røtter i antikken eller innovasjonen, lyder det egentlig ganske søkt.

Informasjonen er hentet fra Wikipedia, som igjen burde sjekkes. Kanskje med en professor i idrettshistorikk? 

Men det er forståelig at NRKs journalist lot seg lure. Referansen er trolig hentet fra The Guardian spaltist Eddie Butlers referat fra bueskyting under Beijing-OL. 

Problemet er bare at selv om The Guardian skriver det har skjedd, gjør ikke det påstanden sann. For Butler har heller ingen kildereferanse til sin påstand. Han skriver til og med at franskmennene ville ha denne grenen fordi de regnet med å vinne gull. Puddelen er tross alt Frankrikes nasjonalhund. Plausibelt som bare pøkk.

En leser søkte litt dypere og gjorde Journalisten oppmerksom på denne lenken til britiske The Daily Telegraphs artikkel fra 2008. Her har Telegraph sett Butlers artikkel og må korrigere ham litt og skriver:

«(…) men Eddie hadde ikke sjekket kilden for denne juvelen. For noen måender siden hadde the Telegraph en nedtelling til OL i Beijing, trofast satt sammen av vår mann (og Eddies kompis) Chris Lyles, hvor han slapp løs at puddelklipping var en gren under OL i 1900 på et intetandende publikum. Det var 128 dager igjen til lekene. Og ja, du har rett - det var første april.»

Bummer.

Trøsten må ligge i at det ikke er første gang man glemmer å sjekke sannhetsgehalten i en sak. Som for eksempel når noen roper om pinnekjøttkriser eller når masturberende dverger observeres i Stockholm sentrum.

Powered by Labrador CMS