Redaktør Helge Øgrim i Journalisten. Foto: Birgit Dannenberg

Mediene trenger fagfolk

(LEDER): Ikke velg journalistutdanning.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Alle har tunge øyeblikk, og noen ganger bruker jeg mine til å forbanne den dagen jeg tok min første journalistjobb. Denne bondeangeren har også fått meg til å fraråde unge bekjente å gjøre samme veivalg.

Yrket har utvilsomt svært mange høydepunkter. Du kommer steder du ellers aldri ville sett, møter mennesker av alle slag, opplever noe nytt mange ganger i uka, lærer litt hver dag og har et utall fine kolleger. Mye bedre enn å jobbe for føda, som det heter.

Men i løpet av et vanlig arbeidsår, opplever nok journalister flest ganske få dager som lever helt opp til festtalenes og lønnsretorikkens idealer for den såkalt fjerde statsmakt. Det meste vi gjør er produksjon, selv om de beste gjør det med større glød og evne enn oss andre. Medienes natur medfører ganske ubønnhørlige krav til å fylle flater og tekkes publikum. Selv når det satses store ressurser, som etter fjorårets terror, trengs en kommisjon med systematikk og ekstraordinær informasjonstilgang for å avdekke sentrale fakta og sammenhenger.

Overflatiskhet, unøyaktighet og overdrivelser tilhører mediemedaljens bakside. Rent sludder og skamløst skvalder inngår i sortimentet. Forfengelighet og svekket empati er blant yrkesskadene.

Journalistikk appellerer til instinkter som vitebegjær og engasjement. Men yrkets logikk medfører en flyktighet som om man levde hele livet sitt på Twitter. Etter noen år i bransjen, vil flere savne fordypning.

Gode hoder er kanskje best tjent med å forfølge et fag som stikker dypere. Varme hjerter kan utrette mer der selve målsettingen er å hjelpe.

De som likevel lar seg friste, kan trøste seg med at det finnes strålende unntak der mediene virkelig gjør en forskjell. At det er mye varme og samhold i nærjournalistikken. Og at det tilsynelatende ikke finnes noe alternativ til frie, selvstendige og småskitne medier dersom vi vil beholde den demokratiske livlinjen journalistikken er.

Men hvis de som er nysgjerrige på yrket, velger fordypende studier og andre profesjonsutdanninger enn mediefag, styrker de både sine valgmuligheter og ofte sin verdi for pressen og samfunnet. En bredere faglig bakgrunn for framtidas journalister kan også svekke bransjelogikkens tvangsgrep over faget. Kanskje vil det også tilføre kvaliteter og mangfold som kan gi det redigerte ord større overlevelseskraft.

 

Powered by Labrador CMS