Norsk Journalistlag må finne ny leder. Elin Floberghagen tar ikke gjenvalg. Foto: Kathrine Geard

Gir seg som NJ-leder

Tar ikke gjenvalg på landsmøtet i mars, etter ti år i organisasjonens ledelse.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Dette orienterte Elin Floberghagen landsstyret i Norsk Journalistlag om onsdag.

– Det var en vanskelig avgjørelse, for vervet som NJ-leder er både givende, spennende og utfordrende. Jeg har tenkt mye på hva som ville være et riktig tidspunkt å avslutte på. Når jeg går av på landsmøtet i mars har jeg sittet i NJ-ledelsen i ti år. Det er lang tid, sier hun.

Floberghagen har redaksjonell bakgrunn fra Østlandets Blad og ble valgt som NJs nestleder under Ann-Magrit Austenå i 2003. I 2007 overtok Floberghagen som organisasjonens leder. I perioden 2006–2007 var hun leder av Norsk Presseforbunds styre.

– Et samlet NJ

– NJ er en samlet organisasjon, noe som er godt å vite når jeg nå velger å gå av. Det er mange dyktige tillitsvalgte i organisasjonen som kan ta over, sier den avtroppende lederen.

– Har du allerede en ny jobb å gå til?

– Nei, og jeg vet ikke hva jeg har lyst til å gjøre framover. All min energi har gått til å være NJ-leder. Nå må jeg bruke tid til å finne ut av hva jeg vil. Jeg er åpen for mange ting. Men det må være en jobb jeg opplever som viktig, og som jeg har hjerte for. Men først skal jeg fullføre lederjobben i NJ.

Enorm omveltning

– Hva er det viktigste som har skjedd i dine ti år i NJ-ledelsen?

– Mediene har vært gjennom en enorm omveltning i disse ti årene. Vi har fått en vesentlig mer profesjonalisert motpart, noe som har krevd mer av oss. Samtidig krever det også mer av det enkelte NJ-medlem på arbeidsplassene, som en konsekvens av omveltningene. De har vært både kommersielt og teknologisk drevet, og endringstakten har vært hurtigere enn tidligere, sier Floberghagen.

Dagens nestleder i NJ, Thomas Spence (54), er en åpenbar kandidat til å overta toppvervet. Han har rundt 30 års erfaring som journalist i Stavanger Aftenblad, A-pressen, Dagbladet og Aftenposten. Spence har hatt ulike tillitsverv i NJ 20 år sammenhengende, blant annet som leder av Oslo Journalistklubb. Som nestleder siden våren 2009 har han hatt søkelyset på seg som en naturlig etterfølger til Floberghagen.

– Med vemod

– Det er med vemod at landsstyret og NJ nå hører at Elin gir seg, etter å ha gjort en fantastisk stor innsats for organisasjonen. Hun har svært mye av æren for at NJ i dag er en sterk og samlet organisasjon. Vi har oppnådd mye i hennes lederperiode. Det er skapt et apparat og en organisasjon som har fått fram mange dyktige tillitsvalgte som kan bli leder.

– Det er naturlig å spørre deg som nestleder om du stiller som lederkandidat?

– Det skal jeg tenke over. Også valgkomiteen og NJs tillitsvalgte må tenke over om det vil være riktig for NJ, poengterer Spence.

Avgjøres i mars

Floberghagen har formidlet sin avgjørelse til lederen av NJs valgkomité, Sven Arne Buggeland (VG). Komiteen går nå løs på oppgaven med å kartlegge gamle og nye kandidater til NJs ledelse og landsstyre, som skal velges på NJs landsmøte 12.–14. mars neste år.

(Thomas Spence er styreleder i Journalisten.)

Powered by Labrador CMS