Politianalytiker Marianne Sætre. Foto: Birgit Dannenberg

Voldtektsbølge i mediene

Ny politirapport viser sterk sammenheng mellom medieoppslag og anmeldelser.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det viser en rapport Oslo politidistrikt legger fram i formiddag. Politiets analytikere har studert sammenhengen mellom antall voldtektsanmeldelser og fjorårets intensitet i medieoppslag om faren for overfallsvoldtekt. I takt med oppslagene gjennom året vokste og sank også antallet anmeldelser.

2011 var preget av en betydelig vekst i voldtektsanmeldelsene i Oslo politidistrikt. Veksten synes ikke å skyldes enkelte særdeles aktive serievoldtektsmenn, ifølge rapporten.

Advarte mediene

- Vi skulle kanskje tro at de mange medieoppslagene om overfallsvoldtekt i fjor hadde forbindelse med et voksende antall anmeldelser av denne typen overgrep. Men det er faktisk anmeldelsene av festrelaterte voldtekter som økte mest i takt med medieoppslagene. Med medienes oppslag vokser også antallet anmeldelser av overgrep som har skjedd noen tid tilbake, sier Marianne Sætre, analytiker ved strategisk analysegruppe, Oslo politidistrikt.

I Journalistens papirutgave i november i fjor advarte Sætre og hennes kollega Veslemøy Grytdal mediene mot å fortsette den sterke fokuseringen på voldtekter, særlig i hovedstaden.

Ser etter sammenheng

Sætre og Grytdal er ansvarlige for både politidistriktets forrige voldtektsrapport for året 2010, “Voldtekt i den globale byen” og for årets oppfølgingsrapport om voldtektsbildet i 2011.

Det spesielle med den nye rapporten er at den analyserer sammenhengen mellom antall voldtektsanmeldelser og de mange medieoppslagene om temaet i fjor.

De harde faktaene viser at antall voldtektsanmeldelser i Oslo politidistrikt økte fra 189 i 2010 til 256 i 2011, inkludert forsøk på voldtekt. Det er en økning på 35,5 prosent og det høyeste antallet i politidistriktets historie. Økningen i landet som helhet var på 13,7 prosent.

- En indikator

Et kjernespørsmål for de to politiforskerne er om utviklingen i anmeldelser kan knyttes til medienes oppslag om voldtektsfaren, især for overfallsvoldtekt. Analytikerne viser til at hyppigheten av voldtektsbegreper i papir- og nettaviser er en indikator på styrken i mediefokuset.

Politianalytikerne har sammenliknet utviklingen for voldtektsanmeldelser med hyppigheten av voldtektsbegreper i norske papir- og nettaviser i 2011.

* Bakgrunnstallene fra mediearkivet Retriever viser at begrepet “overfallsvoldtekt*” ble benyttet i 8.773 oppslag i 2011, mot under 2.000 oppslag hvert av de tre årene før. I det forrige toppåret 2007 ble “overfallsvoldtekt*” brukt 2.194 ganger.

* Bruken varierer gjennom året, med ekstreme utslag i oktober (1.852 oppslag) og november (2.830 oppslag). Også uttrykkene “voldtektsbølge*” og “voldtektshovedstad*” gjør kraftige byks i høstmånedene.

Anmeldelsestilbøyelighet

De to analytikerne mener 2011-tallene kan tolkes som uttrykk for at mediene påvirker ofrenes og andre berørtes tilbøyelighet til å anmelde voldtekter og voldtektsforsøk.

Rapporten viser til en usedvanlig sterk sammenheng mellom medieoppslag og antall voldtektsanmeldelser med fornærmede som har rus- og psykiske problemer.  Dette ifølge forskerne indikere at disse personene er ekstra påvirkbare av medienes voldtektsoppslag.

Rusbelastning

Ifølge rapporten er det også en klar sammenheng mellom sterk medieomtale av overfallsvoldtekt og antallet anmeldelser der fornærmede var ruspåvirket eller beruset.

“Forbindelsen kan indikere at det med medieoppslagene følger en økt bevisstgjøring, overgrepsutsatthet og/eller frykt knyttet til situasjoner der fornærmede er påvirket og lite i stand til å ivareta sine egne interesser. Vitner, venner og tredjepersoner kan muligens også bli særlig bevisst andres utsatthet, og ble i løpet av året 2011 forsåvidt oppfordret til dette, blant annet av politiet”.

Sætre og Grytdal påpeker videre at latente overgripere som vekkes av en eventuell smitteeffekt kan inspireres til å rette seg mot de som er ruspåvirket og lite i stand til å yte motstand. Etter deres oppfatning kan medienes oppslag også gjøre berusede personer særlig engstelige og sensitive overfor tilnærmelser.

Mange henleggelser

Da rapportens deadline i mai i år var 59,2 prosent av alle anmeldelsene for voldtekt og forsøk på voldtekt mottatt i 2011, blitt henlagt. Et uvanlig høyt antall anmeldelser med ukjent gjerningsperson dette året påvirker henleggelsesprofilen, ifølge rapporten.

Det har aldri før vært henlagt så mange anmeldelser uten kjent gjerningsperson. Andelen henleggelser av denne typen økte fra 30,0 prosent i april 2011 til 52,4 prosent et år seinere.

Les mer om saken i neste papirutgave av Journalisten. Den kommer fredag.

Powered by Labrador CMS