Kommunikasjonssjef Pia Gulbrandsen i Arbeiderpartiet utelukker ikke at flere medier klages inn til PFU. Foto: Arbeiderpartiet/Flickr

Utelukker ikke flere klager

Arbeiderpartiet har klaget inn to aviser til PFU for å navngi kvinnen (25) som varslet om Ingebrigtsen-saken.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Under Debatten på NRK i går ble det kjent at Arbeiderpartiet har klaget inn to medier for å navngi den 25 år gamle kvinnen som varslet om Ingebrigtsen-saken.

To medier

Kommunikasjonssjef Pia Gulbrandsen i Arbeiderpartiet vil ikke kommentere hvilke medier som er klaget inn.

– Arbeiderpartiet har vært nøye på å etterkomme jentas ønske om å være anonym. Derfor ønsker vi ikke på nåværende tidspunkt å si hvilke medier vi har klaget inn, sier Gulbrandsen.

Journalisten er likevel kjent med at mediene som er klaget inn er Nettavisen og iTromsø, som begge identifiserte kvinnen før hun trakk seg som kandidat på nominasjonslista til Stortinget.

Dersom mediene skulle bli felt i PFU, må de uansett trykke en uttalelse fra utvalget. I vedtektene heter det at uttalelser er offentlige, og at slike snarest mulig skal gjengis i det mediet som er felt.

Kan komme fler

Arbeiderpartiet utelukker heller ikke at flere medier kan bli klaget inn til PFU. 

– Vi vurderer fortløpende å klage inn flere medier. Vi gjør ikke forskjell på om identifisering skjedde før eller etter at hun trakk seg som kandidat. Hun ber om å være anonym og ønsker ikke å være søkbar resten av livet.

Partiet vurderer flere medier som har publisert opplysninger som kan lede publikum til å identifisere kvinnen.

Vanskelig

Som begrunnelse for klagen viser Gulbrandsen til en tekst på partiets nettside. Her heter det at begge de to innklagede mediene har valgt å navngi jenta på tross av sakens kjerne og mot hennes vilje.

– Vi mener disse mediene bryter med god presseskikk når de identifiserer jenta, nærmere bestemt punkt 4.7 i Vær Varsom-plakaten, der det oppfordres til å være varsom med bruk av navn og bilde og andre klare identifikasjonstegn på personer som omtales i forbindelse med klanderverdige forhold, heter det på nettstedet.

– Identifisering av jenta kan gjøre det vanskeligere for andre personer som måtte ønske å melde fra om tilsvarende saker.

Partiet skriver videre at de har forståelse for medienes interesse for saken, men at de mener det er viktig å klage inn sakene om identifisering til PFU av prinsipielle grunner.

– Vi registrer at så godt som samtlige andre redaksjoner har valgt ikke å bruke jentas navn og bilde i omtalen av saken, men at de likevel har hatt en bred dekning.

 

 

Powered by Labrador CMS