Journalist ble nektet å skrive om giftutslipp

Redaktøren mente saken var for komplisert.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I 2007 skrev Bergens Tidende om utslipp av miljøgifter fra Høyanger-bedriften Eras Metal. Daværende Statens Forurensingstilsyn (SFT) anmeldte Eras for ulovlig utslipp av blyholdig slurry i Høyangsfjorden. 

«Eras-saken»

To år senere ble bedriften stengt på dagen av SFT grunnet kvikksølvutslipp større enn de tillatte grensene, ifølge NTB. I desember 2010 vedtok selskapet en bot på 1,5 millioner kroner for utslipp på opp mot 55 kilo kvikksølv og et halvt tonn flussyre høsten 2008.

Tiltale ble dessuten tatt ut mot to tidligere ledere i selskapet for ikke å ha gjort nok for å hindre utslippene. Dagens Næringsliv skrev at begge nektet for å ha gjort noe galt. I september 2011 ble de dømt til ubetinget fengsel for miljøkriminalitet i det som er omtalt som Eras-saken. Senere ble straffen gjort betinget. 

Fikk ikke skrive

Sist november mottok daværende journalist og fotograf Geir Ivar Ramsli i lokalavisen Ytre Sogn Avis et tips i Eras-saken. Journalisten sier han på grunnlag av tipset gravde fram opplysninger som tidligere ikke var kjent for offentligheten. Men da han i slutten av november gikk til redaktøren for å be om tid til å skrive en artikkel basert på informasjonen, fikk han nei.

– Vi hadde en prat bak lukka dør, og han gjorde det klart at dette var noe vi ikke skulle skrive mer om, sier Ramsli som ble frustrert over avgjørelsen.

Journalisten sier redaktøren begrunnet avslaget med at saken hadde vært gjennom rettssystemet, og at redaktøren derfor anså saken som «ferdig».

Vanskelig sak

Redaktør Rune Sviggum bekrefter at Ramsli tok opp saken med ham på tomannshånd. Men ellers er ikke Rune helt enig i Ramslis framstilling. Han oppfattet at det journalisten tok opp ikke var noen sak.

– Dette var ikke oppe på redaksjonsmøtet. Det syns jeg var en rar framgangsmåte, for det er derfor vi har slike møter. Men hvorfor Ramsli ikke tok det opp der vet jeg ikke. Jeg oppfattet at det han hadde dreide seg om det lederne var blitt dømt for, sier Sviggum.

Han synes Eras-saken har vært komplisert og vanskelig å forstå. Derfor har han forholdt seg til rettsprosessen. Men redaktøren forstår at det kan oppfattes som rart at et presseorgan ikke vil ta i en sak som ligger i rettsapparatet.

– I denne saken syns jeg det har vært mye spissfindig informasjon som er vanskelig å forstå og få tak i hva er for noe. Saken er vanskelig å framstille journalistisk så folk forstår det på grunn av ulike mål og uttrykk, sier redaktøren for avisen som hadde et opplag på 1.517 eksemplarer i 2011.

Fulgte opp på Facebook

Sviggum sier han ikke ville at avisen skulle trekke konklusjoner den ikke hadde grunnlag for. Han legger til at de kunne ha referert dokumenter ordrett, men det ble ikke ansett som tilstrekkelig informasjon til leserne.

Ramsli var svært frustrert over at han i november ikke fikk lov til å publisere informasjonen han satt på. 27. november postet han derfor informasjonen som et langt innlegg på sin private Facebook-side under overskriften «Eras Metall laug».

Dagen etter hadde NRK Sogn og Fjordane en nettartikkel om Eras-saken med tittelen «Enormt kvikksølvutslepp i Høyanger». Saken inneholdt også et bilde kreditert Geir Ivar Ramsli. Samme kveld fulgte NRK opp med å publisere en pressemelding fra industribedriften under tittelen «Eras Metal avviser enormt utslepp».

Kommunalt eid

Med 40 prosent er Høyanger Næringsutvikling en av de to største eierne i Avisføretaket Ytre Sogn. Høyanger kommune er i ferd med å ta kontroll over dette eierselskapet etter at hjørnestensbedriften Hydro trekker seg ut. 

Redaktøren avviser at eierskapet har hatt betydning for hva som trykkes i avisa. 

Jeg har ikke vært utsatt for press, og vi har ikke tatt hensyn til eierene. Da hadde jeg gitt meg. Så det er 100 prosent sikkert. Dette var en situasjon jeg tenkte gjennom før jeg tok jobben som redaktør.

På spørsmål om hvorfor avisa ikke har referert andre mediers omtale av saken, sier redaktøren at det kunne de sikkert gjort.

– Det kan hende det har gått litt fort, og at ingen rett og slett har tenkt på det.

Avisen har selv publisert innlegg der leserne er kritiske til mediedekningen. Et leserinnlegg kritiserer Ytre Sogn Avis for ikke å nevne NRKs saker. En leserkommentar med tittelen «Journalistikkens “nyttige idiotar”» kritiserer flere medier for ikke å ta forurensing av Høyangsfjorden alvorlig. 

Vil ikke kalles feig

Når Ramsli er opptatt av å fortelle offentlig om uenigheten med redaktøren, sier han det er av hensyn til egen samvittighet.

– Denne konkrete saken er så viktig at jeg vil fortelle at jeg her var uenig med redaktøren. Folk skal ikke tro at det var jeg som var feig, og derfor må det komme fram at jeg ikke fikk lov til å skrive om dette, sier Ramsli.

– Jeg har vært under dobbelt ild i denne saken. På den ene siden har jeg blitt anklaget for å være feig siden jeg ikke har skrevet om saken i Ytre Sogn, og på den andre siden får jeg kritikk fra Eras-ansatte for notatet jeg la ut på Facebook. Det siste lever jeg godt med, men jeg aksepterer ikke å bli kalt feig.

Powered by Labrador CMS