NRK beklager Schjenken-innslag

Kom ikke til orde etter nye anklager.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

NRK P2-magasinet Ekko hadde for to uker siden en reportasje med utgangspunkt i en bok som handler om vitner til dramatiske hendelser. Onsdag beklaget NRK innslaget:

Uimotsagt

«Onsdag 9. januar sendte Ekko en sak om hva som skjer med mennesker som tilfeldig blir vitne til dramatiske hendelser. I denne saken: To kvinner som var i Sofienbergparken da Ali Farah ble slått ned for fem år siden.  I programmet ble det framsatt flere faktafeil. I tillegg ble påstander i saken stående uimotsagt. Dette beklager vi. 

Vi beklager særlig at vi ikke tok kontakt med ambulansesjåfør Erik Schjenken for å få hans versjon av påstander som fremkommer i saken, og at vi i stedet brukte uttalelser han har avgitt i et intervju som tidligere er sendt i Ekko.»

Slik lød beklagelsen som ble lest opp i Ekko litt over halv ti onsdag. Verken dette eller programmet der feilen ble gjort er tilgjengelig via NRKs nettradio, på grunn av honorartvisten med rettighetsorganisasjonen IFPI. Den nylig inngåtte avtalen mellom NRK og rettighetsorganisasjonen trer ikke i kraft før 1. mars.

Det ser ut som innslaget Schjenken reagerte på heller ikke ligger i NRKs podkast-arkiv.

Selve saken

Journalisten har spurt redaksjonssjef Turid Grønlund i NRK hva innslaget gikk ut på og hvilke feil som faktisk ble gjort.

– Utgangspunktet for innslaget var boka, slik det ofte er i Ekko. Vi snakket med to som var til stede i Sofienbergparken om engasjementet det kan utløse å være vitne til dramatiske hendelser, forteller Grønlund.

– Men reportasjen kom dessverre dermed til å handle om selve saken og det ble framsatt påstander det er strid om. Det var dette Erik Schjenken reagerte på.

Ekko kontaktet ikke Schjenken før reportasjen ble sendt, noe NRK altså beklager. Grønlund forklarer at man i stedet brukte et klipp fra programserien Overeksponert på NRK2 i 2011.

– Når Schjenken ble omtalt ved navn, skulle vi kontaktet ham, sier Grønlund.

– Klippet fra Overeksponert ble brukt ute av kontekst. Vi hadde en god dialog med ham.

Redaksjonssjefen i Samfunnsredaksjonen ønsker ikke å gå nærrmere inn på hva som ble sagt om ambulansesjåføren i reportasjen 9. januar.

– Men når vi gjør feil, har jeg ikke problem med å beklage.

Powered by Labrador CMS