Redaktører inn i NJ?

Endring av vedtekter kan åpne for at alle ledere slippes inn i Norsk Journalistlag.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

NJs landsstyremøte behandler et ønske om å rekruttere mellomledere, eller redaksjonelle ledere. For å få til dette må vedtektene endres, og det ligger to forslag på bordet i landsstyrets møte onsdag.

Tirsdag vedtok landsstyret allerede et programpunkt der begrepet “mellomledere og ansatte i stillinger med begrenset funksjonstid” erstattes med “redaksjonelle ledere”.

Sjefsredaktør som NJ-medlem

Hovedregelen om medlemskap sier i dag at redaksjonelle medarbeidere og frilansere med journalistikk som hovedyrke kan bli medlem av NJ.

Alternativ A foreslår å endre hovedregelen til å også inkludere ledere i denne setningen og legge inn et punkt om direktemedlemmer som sier at redaksjonelle ledere som hovedregel er organisert i redaksjonsklubben, men at de kan opptas som direktemedlemmer i NJ etter søknad.

Punkt B under “Hindringer for medlemskap” foreslås fullstendig fjernet. I dag sier paragrafen at en forutsetning for medlemskap er at vedkommende ikke er arbeidsgiver med beslutningsmakt i lønns-, ansettelses- og oppsigelsessaker.

Med disse endringene åpnes det opp for at alle med lederstilling i redaksjoner kan bli medlem av NJ.

Kun redaksjonelle ledere

Alternativ B følger langt på vei de samme endringsforslagene som alternativ A. Ledere i redaksjoner skal også kunne være medlem, og de skal kunne søke om å bli direktemedlem i NJ om de ikke vil være organisert gjennom redaksjonsklubben.

Men mens alternativ A vil fjerne hele punkt B under hindringer for medlemskap, foreslår alternativ B en endring:

“Bedriftens øverste redaksjonelle leder (f.eks. sjefredaktør eller ansvarlig redaktør), som enten er arbeidsgiver eller arbeidsgivers representant med besluttende myndighet i lønns-, ansettelses- og oppsigelsessaker, kan ikke være medlem i NJ.”

 Dette vil åpne opp for at redaksjonelle ledere som redaksjonssjef kan bli NJ-medlem, men stenger døren for det øverste leddet i redaksjonen.

Tar det med ro

Generalsekretær Nils E. Øy i Norsk Redaktørforening sier det er opp til enkeltpersonen selv å velge hvor en vil være fagorganisert.

– En rekke mellomledere er allerede medlem i NJ. I noen tilfeller har vi motsigelser mot medlemsskap i NJ, men de fleste velger selv.

Øy mener NR er et godt alternativ for redaksjonelle ledere, og forteller at de har mellomledere som medlemmer allerede. Den mulige vedtektsendringen til NJ stresser ikke generalsekretæren.

– Jeg tar dette med knusende ro. Dette er ikke noe vi kan gjøre noe med. Det må være opp til NJ å bestemme hvem de vil ha som medlemmer.

Landsstyret skal gå inn for en av vedtaksendringene før møtet avsluttes klokken tre onsdag.

 

 

Powered by Labrador CMS