Tommy Brakstad. Foto: Magnus Blaker, Nettavisen

Skrevet i affekt

«fy faen så stygg du er, skitne jævla journalist! sånn typer som deg er faen meg det verste slaget. håper jeg ser deg ute en dag!»

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Teksten i ingressen er hentet fra en epost til journalist Tommy H. Brakstad i Nettavisen. Avsenderen signerer med Keyae VaL , med epost-adresse yaerecords@gmail.com, og synes Brakstad er både stygg og skitten. Ikke minst har han lyst til å gi journalisten juling.

For mange er dette nær sagt hverdagsmat. En undersøkelse Journalisten omtalte før helgen viser at sjikaner og trusler er langt mer utstrakt enn man hadde ventet. Og at de like gjerne kan komme fra politiske- og næringslivsmiljøer som fra kriminelle miljøer.

Lørdag fortalte TV 2s profilerte krimreporter Kadafi Zaman i Journalisten at han nektet å la seg true til taushet. For ham har trusler vært en del av arbeidet siden han begynte som journalist for 13 år siden.

 Brakstad er ikke profilert TV-reporter. Snarere arbeider han på nett med et lite bylinebilde. Det er vanskelig å si om han er stygg og skitten ut fra bildet.

Hva det er som opprører leseren, er vanskelig å si. For det foreligger ingen referanse til saken som har skapt sinnet og frustrasjonen. Men det forekommer ganske ofte, selv om de fleste tilbakemeldinger er mer konstruktive.

– Men dette er faktisk trussel om vold, hvordan opplever du det?

– Det er klart at det er ubehagelig, men det ofte en del av det å være journalist. Man engasjerer på godt og vondt, sier Brakstad.

Som oftest orienterer han sjefene sine, men det er en vurdering fra sak til sak, forklarer han.

– Jeg velger å ikke ta den alvorlig, men det er klart at jeg ikke synes det er hyggelig med slike tilbakemeldinger. Jeg velger å tro at denne er skrevet i affekt.

 

Powered by Labrador CMS