Nyhetsredaktør Tor Olav Mørseth varsler flere nyhetssaker som følge av kvitteringsjakten i BT. Foto: Roar Christiansen, Bergens Tidende.

BT vasser i offentlige kvitteringer

Nå har de også bedt leserne om hjelp for å prioritere nyhetens interesse.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det begynte med at journalistene Tron Strand, Kjetil Gillesvik og Anders Haga i Bergens Tidende satte seg ned og leste gjennom statsbudsjettet. Absolutt hele statsbudsjettet og fant nyheter i fotnotene.

– Det er mye i statsbudsjettet som ikke blir lest, og i hvert fall en del det ikke blir gjort journalistikk på, sier nyhetsredaktør Tor Olav Mørseth. – Vi kjenner til de politiske beslutningene, vi kjenner det store bildet, men det er liten åpenhet når vi kommer ned på et mer detaljert nivå.

Hundrevis av begjæringer

Og dermed leverte BT inn et hundretalls innsynsbegjæringer for å få utlevert kvitteringer på utlegg i det offentlige. Slikt blir det nyheter av. Fredag, lørdag og søndag publiserte avisen i alt åtte artikler om offentlige ansattes reiser på flyselskapenes første klasse. Mandag ble det kjent at da Helsedirektoratet hadde seminar delte 39 ansatte 40 flasker vin. Alt basert på kvitteringer.

Vi har bedt om innsyn i kontoplanen, og på bakgrunn av dette bedt om innsyn over utlegg på ulike poster. Det er dette som er lagt i databasen vår. På bakgrunn av vår gjennomgang av dette, samt tilbakemeldinger vi nå får fra leserne, bestiller vi bilag.

Dette er bare starten, skal vi tro Mørseth. Avisen ba fredag om hjelp fra leserne. Så langt har BT lagt ut nesten 8.500 utlegg Det har gitt innsyn i alt 30.000 utlegg. Leserne, om de ønsker det, kan bla gjennom disse og fortelle journalistene om utleggene er interessant eller uinteressante.

Følger med

- Er det ikke en fare for at folk som involverte i det kvitteringene gjelder kan manipulere resultatet til å bli uinteressant?

- Det er nok i teorien mulig, men vi kan se hvilke utlegg det er mye aktivitet på. Dersom noen får unormalt mange «uinteressant»-stemmer, vil vi nok også ta en titt på dem. Det kan også oppveies av at en del mener den er interessant.

Mørseth forteller at de ser det ligger en hel del ting å hente ut av dokumentene, og det vil komme flere saker.

- I tillegg har vi så langt fått mange tips fra leserne som har vært inne og vurdert for oss. Så vi er ikke ferdige ennå. Her kommer det mer.

Noen sladder

I møtet med innsynsbegjæringer har de offentlige instansene reagert forskjellig. Noen har vært veldig hjelpsomme, mens andre har vært langt mer vriene.

– Enkelte har sendt oss veldig mye informasjon, mens andre har holdt informasjon tilbake og sladdet innholdet.

Målet er å vise hvordan det offentlige disponerer pengene sine. For i verdens rikeste land, med mye penger i statsapparatet, kan det fort være slik at pengene ikke brukes så effektiv som de kunne vært brukt.

Vi har bedt om innsyn i kontoplanen, og på bakgrunn av dette bedt om innsyn over utlegg på ulike poster. Det er dette som er lagt i databasen vår. På bakgrunn av vår gjennomgang av dette, samt tilbakemeldinger vi nå får fra leserne, bestiller vi bilag.

 

 

Powered by Labrador CMS