Folkebladets rutiner sviktet mandag kveld og desken slapp gjennom en grov bursdagshilsen.

Seksuelle trusler ble til gratulasjon

- Det er bare å legge seg helt flat, sier redaktøren etter at rutinene kom i annen rekke.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det starter som de fleste bursdagsgratulasjoner i avisen; «Hurra for deg som fyller ditt år, ja deg vil vi …» men her stopper likheten. Teksten, som er satt til den bursdagssangen handler om seksuelle handlinger som penetrering, runking, sodomi som analsex og fisting og vold i form av denging.

Hilsenen går til ei 17 år gammel jente hilsen klassen hennes. Og gratulasjonen av den noe spesielle karakter ble satt på trykk i Troms Folkeblad på tirsdag.

Siden har reaksjonene strømmet på.

– Det kan jeg love deg. Det har haglet med reaksjoner. Med spørsmål om hvordan dette er mulig. Det er bra leserne våre følger med, sier sjefredaktør Steinulf Henriksen til Journalisten.

Paddeflat

Han forteller at mange har spurt hvordan det er mulig at en slik tekst har kommet på trykk. Redaktøren, som har svart på hver eneste henvendelse selv, legger seg så flat at han neppe ville gjort utslag under en landoppmåling.

– Alle våre interne rutiner og etiske retningslinjer er brutt. Dette er noe som aldri skulle ha skjedd, sier han.

Rutinene kollapset på mandag, forteller redaktøren. Vanligvis skal alt gjennom to ledd, typografen som brekker om avisen og vaktsjef/redaktør. Disse var på mandag svært opptatt av å få unnagjort rutinesidene og leste sikkert derfor ikke andre delen av første setning hvor gratulere er erstattet med penetrere.

– Vi trykker rundt 6.000 bursdagshilsener i året og vi leser de alle grundig, men jeg har aldri opplevd tilsvarende. Det kan være småglipper, men denne er over alle støvelskaft.

Sensurerer mye

Henriksen forteller at han har vært i dialog med jentas familie og forteller at både de og hun selv skal ha tatt det hele veldig fint. Ifølge redaktøren var det to jenter i klassen til bursdagsbarnet som hadde skrevet hilsenen på fleip og hadde ikke ventet at den ville komme på trykk. Jenta selv skal ha uttrykt til redaktøren at det var en artig hilsen, men burde kanskje ikke ha stått på trykk.

– Ja, det er jo sånn det er, men det er en sjargong jeg ikke forstår. Dette burde være en advarsel til andre redaktører. Vi har en automatisk tjeneste, slik mange andre aviser også har. Her kan folk legge inn gratulasjoner og korte meningsytringer. Følg nøye med og les disse sidene ekstra godt!

Henriksen forklarer at de vanligvis pleier å luke ut slikt, og siden gratulasjonen skulle til papir burde det vært en ekstra mulighet til å fange opp innlegget. Redaktøren anslår at redaksjonen kutter og sensurerer bort i hvert fall en tredjedel av innlegg de mottar hvert år.

Powered by Labrador CMS