Skup-leder Jan Gunnar Furuly. Foto: Martin Huseby Jensen

Internasjonal gravekonferanse tilbake til Norge

Arrangøren Skup forventer støtte fra Utenriksdepartementet, Fritt Ord og Norsk Journalistlag. 

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

For andre gang er Norge tildelt vertskapet for den internasjonale gravekonferansen Global Investigative Journalism Conference. Det ble nyig bestemt under årets konferanse som avholdes i Rio de Janeiro i Brasil. 

500 gravejournalister

Norge vant i konkurranse mot et journalistfakultet i Vancouver på Canadas vestkyst. Ifølge Skup-leder Jan Gunnar Furuly vant Norge overveldende. Kun fire av 40 avgitte stemmer stemte for Canada eller blankt.

Det betyr at arrangementet vender tilbake til byen syv år etter sist gang. Det var i 2008 drøt 500 deltagere deltok på den fjerde internasjonale gravekonferansen.

Furuly sier at Utenriksdepartementet, Fritt Ord og Norsk Journalistlag (NJ) har lovet pengehjelp dersom Norge skulle få konferansen. Sist kostet den 4,5 millioner kroner, hvorav mesteparten av pengene brukes på reisestipender til deltagerne. 2015-konferansen legger opp til samme budsjett.

– Vi vil også få funding fra interesseorganisasjoner i det internasjonale nettverket for gravejournalistikk, sier Furuly. 

Kompakt

Han forklarer den norske seieren med at forslaget som vant fram legger opp til et kompakt arrangement.

– Her i Rio er deltakerne spredt over hele byen på ulike hoteller, og konferansen skjer på et digert universitetsområde. På Lillehammer vil alle konferansesalene finnes innenfor mindre enn 100 skritt. Deltagerne vil spise frokost, lunsj og middag sammen på ett hotell.

Skup la også stor vekt på finansiering av reisestipender for journalister fra Midt-Østen, Afrika, Asia, Latin-Amerika, Balkan og Øst-Europa. Nordmennene har vært best på å finansiere reisestipender til Rio-konferansen i år.

Utenriksdepartementet, Fritt Ord og NJ bidro med til sammen 465.000 kroner, noe som dekket reise og opphold for 25 internasjonale journalister i Brasil.

Powered by Labrador CMS