- Åpenbar feilvurdering

Bergens Tidendes nettdesk publiserte arkivtegning som ikke var laget til omdiskutert lederartikkel

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

- Jeg ble sjokkert over at man i Norge, i 2013, kunne bruke et bilde man forbinder med ekstreme kristne abortmotstandere i USA. Det har ikke vært kultur for så misvisende bilder her, sier Susanne Kaluza, blogger, journalist og aktiv debattant mot den utvidede reservasjonsretten for leger.

Glipp fra desken

Lederen i Bergens Tidene (BT) var et ja til reservasjonsrett for leger i den form som er skrevet i avtalen mellom regjeringspartiene og KrF. Illustrasjonsbildet var av et foster i babystørrelse, med navlestrengen som renneløkke om halsen.

- Dette var en åpenbar feilvurdering. Slik kan dessverre skje. Vanligvis er det ikke illustrasjoner til lederartiklene. I papirutgaven er det ren tekst. Dette var en arkivtegning som ikke var laget til denne teksten. Den ble publisert av nettdesken uten noen intern diskusjon i forkant, sier sjefredaktør Gard Steiro i BT.

Susanne Kaluza reagerte sterkt på illustrasjonen. Hun skjønner at glipper kan skje, men er likevel forundret over at ikke varsellampene ringte tidligere.

- Dette er en fullbåren baby. Flertallet av aborter i Norge i dag gjøres før uke åtte, og det ser ikke slik ut. Dermed gir illustrasjonen et feilaktig inntrykk av hva utvidet reservasjonsrett handler om. Jeg synes det er rart at ingen på hele desken har reagert, og at de har tillatt å la illustrasjonen ligge ute en hel dag før det ble fjernet.

Beklaget bilde

Steiro kan fortelle at det ikke var noen diskusjon om at tegningen skulle fjernes da han ble gjort oppmerksom på den var lagt ut.

- Dette var ikke en tegning det var planlagt å publisere. Den kom helt overraskende på meg. Både jeg og kommentaravdelingen var på seminar søndag. Vi ble gjort oppmerksomme på tegningen da vi landet. Den ble da fjernet, og vi beklaget publiseringen.

Det at lederen ville få oppmerksomhet var Gard Steiro derimot forberedt på.

- Det er et omstridt tema, og vi visste at lederen ville skape debatt. Det er et vanskelig verdispørsmål, som det også internt i BT er delte og sterke meninger om. Men jeg opplevde at debatten ble ekstra tilspisset på grunn av tegningen. Vi kommer til å gå gjennom rutinene for publisering av illustrasjoner til så sensitive saker. Dette skal ikke skje igjen.

Powered by Labrador CMS