40 NRK-vikarer mister jobben

Store kutt i Nyhetsdivisjonen.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Ingen flater er fredet, sier nyhetsdirektør Per Arne Kalbakk til Aftenposten.no.

Innsparingene i NRK rammer nyhetsdivisjonen hardt. På et allmøte denne uken ble ansatte informert om at NRK må spare 150 millioner kroner neste år. Kravene til effektivisering betyr at nyhetsdivisjonen må kutte 38 årsverk, skriver Aftenposten.no.

– Vi må ned 23 årsverk i redaksjonen for å ta inn bemanningen som har økt med nye satsinger de siste årene, og så må vi effektivisere driften med ytterligere 15 årsverk på grunn av lavere lisensvekst, sier Kalbakk.

Mindre lisensøkning

I statsbudsjettet for neste år kutter regjeringen Solberg, med støtte fra Venstre og KrF, i forslaget fra den forrige regjeringen, og foreslår en lisensøkning på 45 kroner neste år. Det er 15 kroner mindre enn Stoltenberg-regjeringen foreslo, og 45 kroner mindre enn hva kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen selv bad om i det såkalte lisensbrevet i vår.

Med omkring to millioner lisensbetalere betyr det at NRK tapte 30 millioner kroner i inntekter på tre uker. Overfor Journalisten utelukket ikke Eriksen at de tapte inntektene får konsekvenser for bemanningen.

– Vi har allerede varslet at vi må redusere bemanningen med 100 personer med bakgrunn i at vi ønsket 90 kroner mer i lisensbrevet. Vi må vurdere bemanningen generelt. Dette vil få konsekvenser. Men vårt mål er at tilbudet til publikum i minst mulig grad skal reduseres, sa kringkastingssjefen nylig.

40 mister jobben

Nyhetsavdelingen har satt ned prosjektgrupper som snart vil komme med sine forslag til hvordan NRK kan spare penger.

40 vikarer er informert om at de fleste må finne seg noe annet å gjøre tidlig neste år. Noen må forlate NRK allerede i desember, ifølge Aftenposten.no.

–  Alle vikarene har fått beskjed om at fra 1. februar vil en del ikke fåvidere jobb. Det gjelder både nye vikarer og vikarer som har vært hos oss i flere år, sier Kalbakk.

Leder for journalistlaget i NRK, Sidsel Avlund sier til Aftenposten.no at NRKJ skal kjempe for vikarenes rettigheter

Powered by Labrador CMS