Nobels Fredssenter. Kunngjøring av Fredsprisen 2012. Foto:Kathrine Geard

Enige om pool-fotografering

Nye retningslinjer sier at fotografene skal krediteres og har rettigheter til eget materiale.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det er bransjen selv som har ønsket klarere retningslinjene for såkalt poolfotografering. Som betyr at bare et begrenset utvalg fotografer, for stills eller levende bilder, dekker et arrangment på vegne av flere. Det kan skje av plasshensyn, for å ivareta sikkerhetshensyn, eller i sensitive situasjoner der mange fotografer kan virke forstyrrende.

I reglene, som styret i Norsk Presseforbund nå har vedtatt, slås det samtidig fast at poolordninger er en unntaksordning som bare skal brukes “når det er nødvendig og relevant for å ivareta særskilte hensyn og ikke som en bekvemmelighetsregel for arrangører.”

NJ fornøyd

NJ har vært spesielt opptatt av at de som leverer stoff alltid skal krediteres og av fotografenes rettigheter til eget stoff. Punkt sju i regeldokumentet handler om gjenbruk og rettigheter og lyder slik:

“Pooldeltakere har rett til gjenbruk i egne sendinger og plattformer dersom ikke annet er avtalt med poolhaver. Poolhaver har ansvaret for å avklare de avtalemessige sidene opp mot eventuell opphavsmann. Ved bruk av bilder fra pool skal poolhaver krediteres, hvis ikke annet er avtalt. Fotografen skal alltid krediteres. Dette gjelder også ved gjenbruk. Deltakere i poolen kan ikke videreformidle materiale til andre uten etter avtale med poolhaver.”

- Det var nettopp for å få disse formuleringene helt riktige at det har tatt ekstra tid og ekstra høringer før retningslinjene ble vedtatt. Men det er et viktig område for oss, og vi er fornøyd med avklaringene slik de er nå, sier NJs nestleder Hege Iren Frantzen i en kommentar.

“Poolhaver” er altså leverandør bilder og opptak, mens “pooldeltaker” er alle som har en avtale om tilgang til materialet.

Retningslinjene er veiledende, og skal gi både mediene og arrangører råd om hvordan poolordninger bør gjennomføres.

Lang vei

Før styrevedtaket har det vært en lang prosess. NP satte ned en gruppe bestående av Ole Kristian Bjellaanes (NTB), Tom Kolstad (Aftenposten), Silje Hovland (TV2), Jan Georg Vedeler (NRK), Thor Woje (Amedia), Ole Martin Bjørklid (Hjemmet) og Kristine Foss (Norsk Presseforbund, som i vår la fram et forslag til retningslinjer. 

Forslaget fra gruppa har deretter vært på to høringer i NPs medlemsorganisasjoner før retningslinjene ble endelig vedtatt på styremøtet sist uke.

 

 

 

 

Powered by Labrador CMS