NTB-toppsjef Pål Bjerketvedt vurderer å etablere et underkontor i Sydney, Australia. Foto: Birgit Dannenberg

Vurderer flytting til Australia

NTB kan følge i sporet til danske Ritzau og flytte nattevaktene ut i lyset.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Snart kan de norske nyhetsmeldingene du leser om morgenen være produsert 16.000 kilometer og ti tidssoner unna. Nyhetsbyrået NTB vurderer nemlig å etablere seg i Sydney i Australia. 

– Vi skal utrede hvorvidt det er mulig eller naturlig, og hvilke fordeler det er ved å flytte nattproduksjonen til Sydney, sier sjefredaktør og administrerende direktør Pål Bjerketvedt i NTB.

Mer produksjon

Nyhetsredaktør Ole Kristian Bjellaanes har besøkt kontorlokalene til et internasjonalt byråmiljø i Australia. Danske Ritzau flyttet nylig nattproduksjonen til Sydney.

I NTB ligger en rapport med analyse på bordet. Nå vil byrået bruke vinteren og våren på å tenke før en beslutning skal fattes.

– Hvis vi konkluderer med at vi skal prøve, skjer det i så fall fra 1. januar 2015.

I dag jobber det to vakter hver natt. Flyttes produksjonen økes bemanningen til fire i turnus.

– Det er ikke noe å spare i kroner og øre på å flytte nattevaktene til Australia. Men vi får mer produksjon fordi det er rimeligere å ha dagproduksjon enn nattproduksjon. Dermed kan vi ha flere på jobb, sier Bjerketvedt, som legger til at også kundene etterspør mer stoff om morgenen.

Faglig skepsis

Både redaktøren og redaksjonsklubben mener dagens nattordning fungerer. Klubben er ikke fullt så begeistret for løsningen som nå utredes. Leder Nina Haabeth er skeptisk.

– Vi ser også at vi har en bedre tjeneste enn Ritzau på natt.

Klubblederen er også faglig bekymret for en slik løsning.

– De skal jobbe slik de gjør i dag - men fra Sydney. De skal ikke jobbe som utenrikskorrespondenter, men jobbe opp mot et norsk nyhetsbilde. Faglig tror vi derfor det blir en svekkelse.

Sparer natt-tillegg

Ritzau bestemte seg for å flytte nattvaktene «down under» for tre år siden. Sjefredaktør og administrerende direktør Lars Vesterløkke begrunner initativet med tilbakemeldinger fra ansatte om at det var hardt å jobbe om natten og vanskelig å kombinere privatliv med nattarbeid og å bytte å jobbe mellom dag og natt.

– Nattevaktene hadde også flere sykedager. Derfor foreslo jeg at vi skulle arbeide for å gjøre natt til dag ved å flytte nattarbeidet til et annet sted på kloden, hvor tidssonen passet perfekt til oppgaven. Vi valgte Sydney fordi tidssonen er perfekt og fordi det er en by som kulturelt og språklig passer godt til skandinavier, skriver Vesterløkke i en e-post til Journalisten.

Han sier Ritzau sparer noe penger på at de ikke lenger betaler natt-tillegg. Han mener også byrået har et bedre natt-tilbud enn tidligere.

– Våre kunder er meget fornøyd med den forbedrede dekningen i de tidlige morgentimer som det er fullt trykk på.

Ritzau leier kontorplass hos det australske nyhetsbyrået AAP, som de tidligere hadde et samarbeid med. Det er i dette kontorlokalet også NTB vurderer å flytte inn. Også et sveitsisk og tysk nyhetsbyrå leier kontorplass der. 

De danske journalistene jobber på 2-3-årskontrakter, og de som var ansatt i Ritzau fra før har en jobb å komme tilbake til i København.

Journaliststøtte

Leder Charlotte Mackeprang for Danmarks Journalistforbunds redaksjonsklubb i Ritzau bekrefter at journalistene i Australia jobber på samme vilkår som de hjemme. Hun omtaler valget om flytting som en suksess.

- Fordi det er hardt å skifte mellom dag og natt, ville mange gjerne på dagvakter i stedet. Og det støttet vi fra fagforeningens side, sier Mackeprang.

I prosessen med å flytte har klubben vært mest opptatt av å undersøke hvordan ulike regler og skattemessige sider slår ut for medarbeiderne.

Powered by Labrador CMS