Fotojuks skal hindres

World Press Photo blir enda strengere, henter råfiler og ekspertise.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Juryeringen i World Press Photo blir enda strengere. Fra og med 2014-konkurransen skal uavhengige tekniske eksperter granske alle premieringsaktuelle bilder for om mulig å avsløre forsøk på fotomanipulasjon.

Nå må alle deltakere være forberedt på å kunne fremlegge ubehandlede råfiler til alle innleverte bilder, slik at de er tilgjengelige for ekspertenes nitide granskning hvis ønskelig. Disse ekspertene vil stå til 2014-juryens disposisjon hele tiden når den like over nyttår skal bedømme over 100.000 bilder fra cirka 5.660 fotografer fra 124 land.

Det var etter den til dels opphetede fotojuksdebatten omkring svenske Paul Hansens vinnerbilde i årets World Press Photo, at organisasjonen bestemte seg for å skjerpe regelverk og juryeringsrutiner vesentlig.

Hansens bilde fra en begravelse i Gaza ble tiol slutt fullstendig renvasket for alle anklager om fotojuks, etter blant annet å ha blitt inngående teknisk gransket  av verdens fremste eksperter på fotomanipulasjon i det amerikanske firmaet Fourandsix. Det er ikke usannsynlig at nettopp disse ekspertene vil være i aksjon når verdens største og ledende konkurranse i fotojournalistikk blir avviklet for 57. gang tidlig neste år. 

– Vi forventer at profesjonelle fotojournalister respekterer de journalistiske og etiske standarder og ikke tukler med innholdet i bildene sine ved å legge til eller fjerne elementer. For å kunne fastslå i hvilken grad bildene kan ha  blitt endret gjennom etterbehandling, har vi skjerpet våre prosedyrer og vil stille tekniske eksperter til  jurymedlemmenes disposisjon under deres vurderingsarbeid for å lette beslutningsprosessene, fortalte WPPs direktør, Michiel Munneke, i en pressemelding da de nye reglene og prosedyrene for konkurransen ble offentliggjort i forrige uke.

– Juryen vil som før vurdere innsendte bidrag ut fra nyhetsverdi , komposisjon og stil, og vil også se etter originalitet og påvirkningskraft, sier direktøren videre. Han presiserer at de uavhengige ekspertene i tillegg vil undersøke alle prisbelønte arbeider før juryen tar sine endelige beslutninger – for å sikre konkurransens etiske og faglige krav til fotojournalistisk kvalitet.

– Ekspertene vil kunne vurdere nivået på etterbehandling av de enkelte bildefilene som er påmeldt i konkurransen ved å sammenligne dem med de ubearbeidede råfilene.

– Dersom ekspertene, uansett årsak , ikke er i stand til å undersøke alle de ubehandlede filene før slutten av juryeringen, og uregelmessigheter i filenes integritet oppdages senere , kan det  prisbelønte arbeidet likevel bli diskvalifisert fra konkurransen, heter det i informasjonen fra World Press Photos direktør.

Lenke til WPPs offentliggjøring av de nye prosedyrene finner du her.

(Dag Bæverfjord er deskjournalist i VG.)

Powered by Labrador CMS