Avgått redaktør Jan Granlie i Jazznytt. Foto: privat

– Ville unngå «Drillo-sak»

Jan Granlie er ferdig som jazzredaktør.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Denne uken fikk de knappe 2.500 abonnentene av Jazznytt beskjed om at årets første utgave av bladet ikke kommer før til høsten. «Jazznytt er for tiden inne i en endringsprosess der formålet er å videreutvikle Jazznytt som det ledende norske jazzmagasinet,» het det i e-posten som var undertegnet Norsk Jazzforum og Stiftelsen Odin. Det er sistnevnte som er formell utgiver, men stiftelsen kontrolleres av jazzforumet.

Det meldingen ikke forteller om er spillet som har pågått i kulissene mellom redaktør gjennom 12 år, Jan Granlie, og utgiverne.

– At jeg har fått fyken er feil ord. De kalte det endringsoppsigelse. De ville ta fra meg redaktøransvaret og gi meg en annen jobb, som besto av det samme bortsett fra redaktøransvaret. Men nå er jeg ferdig, sier Granlie.

Han er inne i en oppsigelsesperiode fram til 1. juli, og har også fått med seg en konfidensiell sluttpakke. Innholdet i sluttavtalen vil eks-redaktøren derfor ikke fortelle om. Men han kan snakke om prosessen som ledet opp til at han ble sparket.

Ville unngå «Drillo-sak»

Granlie forteller at det nye styret i Norsk Jazzforum under ledelse av nyvalgt leder Kristin Danielsen, ønsket å gjennomføre en leserundersøkelse. Det ble også nedsatt et «ekspertpanel» bestående av seks personer.

Redaktøren fikk selv se resultatene fra undersøkelsen, men fikk beskjed om at han ikke kunne dele dem med resten av redaksjonen. Under en jobbtur til Finland i månedsskiftet oktober/november fikk han en telefon fra stiftelsens styreleder Nina Karen Torske, som også sitter i arbeidsutvalget i jazzforumet.

– Jeg fikk beskjed om at vi måtte ha et drøftelsesmøte. Og for å unngå en «Drillosak» skulle jeg få ha med en assistent, sier Granlie.

På møtet fikk redaktøren beskjed om at utgiverne ønsket å gjøre om den faste stillingen hans til en åremålstilling.

– På møtet fikk jeg beskjed av styrelederen min om at de hadde fått en bestilling fra Norsk Jazzforum om at jeg skulle omplasseres. Jeg ble tilbudt en annen stilling, som de kalte produksjonsleder.

Granlie aksepterer at utgiver kan ønske seg endringer. Men han reagerer på at han ikke ble tatt med på råd i prosessen.

– På den ene siden gir de beskjed om at du gjør en fantastisk jobb, og så vil de plutselig omplassere deg. Jeg skulle vært med i prosessen og vært tatt med på råd. Jeg synes prosessen har vært uryddig, og at arbeidsmiljøloven ikke er fulgt, slik den bør.

– Det lukter

Eks-redaktøren forteller at utgiveren har en ny Jazznytt-redaktør i kikkerten: Rob Young fra det britiske musikkmagasinet Wire.

– Samboeren hans er en god venn av styrelederen i Norsk Jazzforum. Samboeren fikk ny jobb i Norge og ble Rob med på lasset til Oslo. Kristin har sikkert sagt at hun ville hjelpe med å skaffe jobb, sier Granlie.

Rob Young og samboeren Anne Hilde Neset satt begge i ekspertpanelet sammen med tidligere redaktør Audun Vinger i litteraturmagasinet Vinduet, redaktør Eirik Kydland i ENO, designer Pall A. Bergmmed og tidligere styreleder Jan Ole Otnæs i stiftelsen Odin.

– Du anklager Kristin Danielsen for å ha hatt ønske om å ansette en bekjent?

– Det lukter litt av det, syns jeg. Det har jo ikke vært noen prosess for å få inn noen andre.

Men Young har ifølge Granlie ikke ønsket redaktørstillingen og er i stedet engasjert som konsulent ut året med oppdrag å utvikle bladet.

– Aldri sett maken

Det er ikke bare Granlie som reagerer på det som er skjedd. Kollega og redaksjonsmedlem Johan Hauknes nekter å jobbe mer for Jazznytt. Det skriver han i et innlegg som han har sendt til musikknettstedet ballada.no, og som Journalisten har lest. 

Les Hauknes’ kommentar her.

I innlegget kritiserer Hauknes prosessen for manglende åpenhet. Han skriver at han aldri har opplevd maken, og at han nekter å jobbe mer for bladet. 

Spørsmålstegn

Arild Rønsen er en av bidragsyterne til bladet som er kritisk til prosessen. På spørsmål om hva han syns om behandlingen av eks-redaktøren, sier han at det har vært en «særs uryddig affære».

– Redaksjonen er aldri blitt informert om noen ting i prosessen, bortsett fra at vi har hørt han er sagt opp. Leserundersøkelsen som er gjennomført har redaksjonen aldri fått ta del i. Jeg sitter igjen som et spørsmåltegn. Hva som er den opprinnelige konflikten mellom Granlie og hans arbeidsgiver, aner jeg ikke, sier Rønsen.

I motsetning til Hauknes utelukker Rønsen ikke at han kan bli med videre i det nye Jazznytt, som etter planen skal komme med første utgave i høst.

– Det er lagt ned en god jobb i Jazznytt, og jeg håper det fortsatt skal komme ut. Hvem som skal styre det og i hvilken form tar jeg ikke stilling til. Jeg jobber ikke i Jazznytt lenger nå, men er åpen for det om det kommer en henvendelse.

Avsluttet sak

Det er stiftelsen Odin, opprettet av Norsk Jazzforum, som formelt gir ut Jazznytt. Stiftelsens styreleder Nina Karen Torske er ordknapp når Journalisten ringer.

– Det er en endringsoppsigelse. Han er sagt opp fra redaktørstillingen, men ble tilbudt en annen jobb. Jeg vil ikke uttale meg mer om dette fordi vi har inngått en avtale som er konfidensiell. Advokater har vært inne og sagt sitt. Det har vært en ryddig prosess. Saken er avsluttet for vår del, sier Torske.

Ytterligere spørsmål ber hun at blir sendt på epost til daglig leder Tore Flesjø, slik at han, Torske og styreleder Kristin Danielsen i Norsk Jazzforum kan svare i fellesskap.

– Partene i denne saken har kommet til enighet, det er inngått en tydelig avtale om fratredelse som begge har sagt seg tilfreds med og signert. Saken betraktes som avsluttet fra vår side. Dette er en personalsak med konfidensialitet, og vi har ikke anledning til å kommentere saken ytterligere, skriver Flesjø i en e-post til Journalisten.

 

Jazznytt er finansiert av Norsk Jazzforum og Norsk Kulturråd.

Powered by Labrador CMS