Fotojournalist for Associated Press, Anja Niedringhaus, er drept i Afghanistan. Faksimile: Washington Post

Veteranfotograf drept 

Fotojournalisten Anja Niedringhaus (48) er drept i Afghanistan. Hennes kollega, den canadiske journalisten Kathy Gannon (60) er kritisk skadd.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

De to var på jobb for det amerikanske nyhetsbyrået Associated Press øst i Afghanistan da de ble skutt rundt klokka 11 i dag, melder det tyske nyhetsbyrået DPA. Internasjonale nyhetsbyråer melder at det en politimann som står bak ugjerningen. Han skal ha åpnet ild mot en bil der de to satt i baksetet. Bilen var en del av en konvoi som hadde militær beskyttelse.

Niedringhaus ble drept momentant. Gannon ble skutt to ganger, og får nå behandling, melder AP. Hun skal være bevisst og tilstanden er stabil.

Erfaren 

Anja Niedringhaus var en erfaren krigsfotograf,  som har dekket en rekke konflikter fra Bosnia til Afghanistan. Mens hun jobbet på Balkan opplevde hun flere livsfarlige situasjoner. I 1998 ble bilen fotografen satt i truffet av en granat, og i 1999 var hun i en gruppe pressefolk som på grensen Albania/Kosovo ved en feil ble utsatt for bombardement av Nato-styrker. Hun har reist i Afghanistan en rekke ganger siden 2001. Her kan du se bilder Anja  Niedringshaus har tatt. I tillegg til å dekke kriger og konflikter var Niedringhaus også en dyktig sportsfotograf og dekket blant annet åtte olympiader.

Prisbelønt

I 2005 var hun en del av APs team som ble tildelt Pulitzer-prisen for dekningen av krigen i Irak. Samme år vant hun “Courage in Journalism Award” som deles ut av International Women’s Media Foundation. Hun har også stilt ut arbeidene sine i en rekke museer.

 Sjefredaktøri AP, Kathleen Carrol, sier de er knust over tapet.

- Anja og Kathy har vært flere år i Afghanistan sammen, der de har dekket konflikten og skrevet om folket. Anja var populær på grunn av sine innsiktsfulle fotografier, hennes varme og livsglede.

Kathry Gannon har Islamabad som base. Hun har dekket konfliktene i Pakistan og Afghanistan i tre tiår.

Angrepet på de to AP-medarbeiderne skjer kort tid etter at svenske Nils Horner fra Sveriges Radio og den afghanske AFP-journalisten Sardar Ahmad ble drept ved to ulike episoder i Kabul.

Powered by Labrador CMS