Foto: Birgit Dannenberg

Det går mot oppsigelser i Dagbladet

– Det vil være hodeløst, sier lederen av redaksjonsklubben. Ledelsen opplyser at det mangler 22 søknader for å unngå styrt nedbemanning.

Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

(Oppdatert med kommentar fra ansvarlig redaktør John Arne Markussen)

Dagbladet kom kom ikke i mål med frivillighet i den pågående nedbemanningsprosessen.

– Etter at søknadsfristen for de frivillige ordningene gikk ut mandag er vi fortsatt et godt stykke unna mål, er budskapet de ansatte fikk fra ledelsen i selskapet torsdag ettermiddag.

Som det ble opplyst på et allmøte i slutten av april skal Dagbladet og DB Medialab redusere antall ansatte med ytterligere 48. For å nå dette målet ble det for alle ansatte gitt mulighet for å søke sluttpakke eller etterlønn/Avtalefestet pensjon (AFP).

For få søknader

– Vi må nå dessverre konstatere at vi har fått for få søknader og at mulighetene for å nå målet ved frivillighet er kraftig redusert. 26 ansatte har fått innvilget sine søknader, opplyser ledelsen i en internmail.

Forberedelsene til styrt nedbemanning starter umiddelbart. Dette kan innebære oppsigelser, poengteres det.

Ledelsen har i dag orientert tillitsvalgte om situasjonen. Målsetningen er å avslutte prosessen innen 20. juni.

– Det er klart at vi er et godt stykke unna målet. Jeg er nok redd for at vi har for få sluttpakkesøknader til at det er mulig å komme i mål med frivillighet, sier Dagbladets ansvarlige redaktør John Arne Markussen.

De fleste fra redaksjonen

Etter det Journalisten erfarer ligger det an til at drøyt halvparten av de 22 årsverkene må tas fra redaksjonen. Lederen av Dagbladets redaksjonsklubb, Harald Klungtveit, ønsker ikke å bekrefte dette, men legger ikke fingrene imellom i sin kritikk av ledelsen.

– Til tross for at nesten 20 journalister så langt i dette regnskapsåret har inngått sluttavtaler frivillig, ser det ut til at ledelsen har tenkt å gå til en masseoppsigelse i redaksjonen. Det er hodeløst, sier Klungtveit.

Han poengterer at redaksjonsklubben ikke engang har sett noen reell konsekvensutredning bak tallene.

– Uopprettelig skade

– Det finnes ikke noe rom for å kutte mer i redaksjonen uten å gjøre uopprettelig skade på det ledelsen selv kaller Dagbladets DNA. Oppsigelser av journalister vil dessuten effektivt sperre for enhver redaksjonell satsning midt i en periode da det er som aller mest kritisk. Ledelsens strategi er defensiv, forhastet og vil gjøre langt større skade enn gevinsten ved en kortsiktig økonomisk innsparing.

Klungtveit legger til at han fortsatt håper at ledelsen vil snu.

– Jeg sitter med ansiennitetslister foran meg som utelukkende rommer journalister bedriften ikke har råd til å miste. Det vil nok andre også innse når dette tilspisser seg.

– En åpen prosess

Markussen sier at han ikke kjenner seg igjen i Klungtveits kritkk.

– Jeg vil ikke gå i noen polemikk med klubblederen rundt disse spørsmålene. Vi har hatt løpende kontakt, mange møter og en åpen prosess mot klubben. Vi har vært tydelige med hensyn til områder og tall. Klubblederen er vel kjent med situasjonen, for oss spesielt og i markedet generelt. Her er det snakk om å vise ansvarlighet.

– Kan du med hånden på hjertet si at Dagbladet nå vil klare å opprettholde kvaliteten på sine redaksjonelle produkter, med så mange færre i redaksjonen?

– Vi er i en situasjon der min oppgave som redaktør er å ivareta det vi kaller Dagbladets DNA. Det skal vi klare også denne gang. Men det blir vanskeligere og vanskeligere, sier Markussen.

Powered by Labrador CMS