Kolleger legger ned kameraer foran et bilde av den libanesiske fotografen Ali Shaaban, som ble skutt og drept av soldater på grensen mellom Libanon og Syria i 2012. Foto: AFP/MAHMUD ZAYYAT

Skremt over dødstall

Kraftig økning i antall drepte mediefolk i første halvår, viser tall fra INSI.

Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

61 journalister, fotografer og medhjelpere ble drept i tjenesten de seks første månedene av 2014, ifølge International News Safety Institute. Ukraina er det farligste landet for journalister i år.

Det går fram av INSIs halvårlige, globale undersøkelse av dødsfall og skader blant ansatte i nyhetsmedier, Killing The Messenger (PDF).

36 av de medieansatte ofrene døde mens de dekket væpnede kamphandlinger, mens 25 ble drept som følge av journalistisk arbeid med å avdekke kriminalitet og korrupsjon.

– Bekymringsfull utvikling

INSI betegner utviklingen som svært bekymringsfull, sett i forhold til fjorårstallene. I første halvår 2013 mistet 40 journalister/medieansatte livet mens de var på jobb.

61 drepte er ifølge INSI et konservativt estimat, ettersom organisasjonen har identifisert 14 andre journalister og støttepersonell som også er døde i år. Det er imidlertid uklart om deres død var relatert til arbeid for mediene.

På verdensbasis er over 1.300 journalister og andre medieansatte drept på jobb i løpet av de ti årene INSI har utarbeidet sine rapporter i samarbeid med Cardiff School of Journalism.

Ukraina farligst i år

Ukraina var det farligste landet for journalister i de første seks månedene av 2014. Sju personer fra nyhetsmediene ble ifølge Killing The Messenger-rapporten drept i landet.

Det er første gang Ukraina ender blant de fem landene med flest dødsfall blant journalister. Bare i mai og juni mistet minst fem nyhetsarbeidere livet i de østlige delene av Ukraina.

Fotografveteranen Anatoly Klyan ble drept da bussen han befant seg i, på vei mot en ukrainsk militærbase, ble angrepet like nord for Donetsk. Den russiske tv-journalisten Igor Kornelyuk og lydtekniker Anton Voloshin døde etter å ha blitt truffet av granater mens de rapporterte nær Lugansk.

Den italienske journalisten Andrea Ronchelli ble drept sammen med sin russiske tolk Andrey Mironov i mai, da de dekket kamper mellom regjeringsstyrker og pro-russiske opprørere nær Slaviansk.

Utallige andre journalister i Ukrania er blitt truet, angrepet eller kidnappet, skriver INSI i sin rapport.

Få stilles til ansvar

Lokale journalister bar hovedbyrden av den dødelige volden mot nyhetsmediene i første halvår. 49 av de drepte dekket hendelser i sitt eget land.

De fleste av drapsmennene nyter komplett straffefrihet. Bare i sju tilfeller er mistenkte identifisert og arrestert, ifølge INSI, som gjentar sin sterke oppfordring til alle parter om å respektere sikkerheten til journalister.

INSI-rapporten viser at følgende land var de mest risikable for mediefolk i første halvår 2014 (antall drepte i parantes):

* Ukraina (7)
* Irak (6)
* Syria (5)
* Pakistan (5)
* Afghanistan (4)
* Filippinene (3)

Av de 61 drepte medarbeiderne jobbet 23 for tv, 16 for radio, 14 for aviser, seks for nyhetsbyråer og én for en nettpublikasjon, mens arbeidsgiver ikke er identifisert for én av de drepte.

Tallene kan variere

De ulike presseorganisasjonene som fører disse dystre statistikkene, blant dem INSI og Committee to Protect Journalists, opererer med litt forskjellige tall. Det skyldes trolig at noen tar med ubekreftede drap der journalister har forsvunnet og aldri er blitt funnet.

Eller at noen teller medieansatte som en gruppe, mens andre skiller mellom reportere/fotografer og medieansatte i støttefunksjoner. Slik som teknikere, fiksere og sjåfører. En tredje gruppe er borgerjournalister og bloggere.

Powered by Labrador CMS