Kadafi Zaman. Foto: Kathrine Geard

Vil ha TV 2-Kadafi utvist

Den profilerte reporteren skapte storm da han på Twitter uttalte seg kritisk til Israels krigføring.

Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

«Israel er alle statsterroristers far og mor. Å drepe forsvarsløse kvinner og barn er umenneskelig. Å kalle urett for urett er en menneskerett».

Det er tidlig tirsdag kveld og TV 2-profil Kadafi Zaman har sett bilder fra krigføringen på Gaza-stripen og er opprørt. Fra ferie i Spania deler han sin mening med siden 17.500 følgere på Twitter.

Reaksjoner

Reaksjonene lar seg ikke vente på. Frilansjournalist Bjørn Erik Nebell foreslår at Zaman kan overlevere Geneve-konvensjonen til Hamas i en språkdrakt de forstår. 

Jan Berdal som driver FBnet skriver at noe må feile Zaman siden han skriver vrøvl og usannheter. Senere skriver han «Trodde du var fra Pakistan jeg. :P Er liksom blitt nordmann jeg også, selv om jeg egentlig er fra Danmark».

Gruppeleder Jøran Ødegaard i Gjøvik Frp mener retorikken er interessant; «Foran Syria, altså? @tv2norge har sannelig interessante medarbeidere..»

Flere har tatt til orde for at Kadafi burde suspenderes fra jobben, få sparken eller til og med utvises fra landet.

«En sinnamiff mener jeg må utvises fra landet. Hvor? Er født i Drammen», skriver TV 2-journalisten og etablerer det som av blant andre Sven Egil Omdal utropes til årets nyord; sinnamiff. 

Diskusjonen rundt Zamans utsagn har gått heftig for seg på Facebook-siden til Med Israel for fred (MIFF). @LarsSchou har samlet en del av disse her

Her kan du se mer av diskusjonen på Twitter

På ferie

Til Journalisten forteller Kadafi Zaman at selv om TV 2 er i profilnavnet hans på Twitter, og selv om han er en profilert personlighet i kanalen, er han også en privatperson. 

– Jeg er på ferie, og jeg dekker ikke Gaza. Da mener jeg dette er noe jeg kan gjøre. Stort sett arbeider jeg som krimreporter og dekker derfor ikke Gaza. Det er klart at når jeg ser bilder av døde mennesker og barn, angrep på sykebiler og journalister, så tenker jeg at jeg som alle andre må få si hva jeg tenker. 

– Det jeg mener skjer er at Israel dreper barn i Gaza. Det er ett faktum. 

Reaksjonene som er kommet i ettertid overrasker ikke på noe nivå. Etter å ha dekket gjengkriminalitet og ekstreme islamister, og fått langt mer alvorlige trusler fra disse gruppene, var reaksjonen som er kommet i kjølvannet av meldingen ventet. 

– Jeg har vært på ferie i Spania og ment ting jeg har følt.

Selv er han ikke på Facebook. Og Zaman mener han ikke deler sine meninger på en sånn måte ofte. Selv om det er saker han ikke dekker, men i denne saken mener han det er viktig å si i fra. 

– Det er sikkert folk som er uenig i det, folk som mener journalister skal holde munn. Men jeg har også fått positiv feedback. Kritikken jeg har fått er ingen ting i forhold til de positive tilbakemeldingene jeg har fått. 

Presseetikk hele tiden

Generalsekretær Kjersti Løken Stavrum i Norsk Presseforbund sier til Journalisten at det på generelt grunnlag  ikke er slik at presseetikken blir igjen på kontoret når journalister går hjem for dagen, eller tar ferie.

– Sosiale medier endrer ikke kravene til hva som er god journalistisk adferd. Både den enkelte redaksjon og den enkelte medarbeider må verne om sin integritet og troverdighet for å kunne operere fritt og uavhengig. 

Det er ikke slik at man som journalist alltid vet i hvilke sammenhenger du kan trenge integritet og uavhengighet, forklarer hun, og mener at det i praksis kan være ganske ofte. 

I sosiale medier er terskelen for å dele og dyrke egne meninger lav. Og som journalist mener generalsekretæren det er meningene våre som er det mest etterspurte. 

– Det er ikke slik at vi ikke ønsker at journalister ikke skal bry seg eller være reflekterte. Men når det settes ord på meningene må man vente seg å forsvare disse i andre sammenhenger. 

Løken Stavrum mener det er en ærlig sak hvis en journalist har sterke meninger om hvem som har rett eller galt, og da er det fair at disse flagges. Når så er sagt er det ikke slik at alle livets sammenhenger forplikter til å danne mening om. 

– Men har man sterke meninger er det en ærlig sak å gjøre oppmerksom på det. Jeg tror vi kommer til å se mer av det. Om ikke journalistene gjør oppmerksom på det, vil en leser gjøre det i kommentarfeltet. Da er det enklere å bare gjøre det selv. 

Nyhetsredaktør Jan Ove Årsæther sier til Journalisten at det her ikke er begått noen pressetiske overtramp og viser til at Kadafi ikke har konflikten i Gaza som stoffområde.

Powered by Labrador CMS