Fikk 1.5 millioner til  fotoprosjekt

I to år reiste de rundt i en gammel buss. I dag lanserer de tre fotojournalistene boka ”Fra Ungdommen”- et portrett av en generasjon.” 

Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Aleksander Andersen, Lars Andreas Ellingsgard Øverli og Martin Slottemo Lyngstad står bak det mobile reportasjebyrået Paragon Features. I kjølvannet av 22. Juli 2011 kjøpte de seg en gammel buss og startet en toårig reise der de oppsøkte seks norske lokalsamfunn. Kongsberg, Trondheim, Karasjok, Mandal, Odda og Melbu. Til sammen har de tilbakelagt 4.800 kilometer. Underveis har ”gutteturen” generert over 1.5 millioner kroner i støtte.

- Det er først og fremst Kulturrådet og Fritt Ord som har gjort det mulig for oss å bruke så lang tid på prosjektet. Fra Fritt Ord har vi fått støtte både til pilotprosjektet, til feltarbeidet og til redigeringsfasen, forteller de tre.

Turnè

I tillegg til dagens bokutgivelse skal de bruke høsten på en utstillingsturne i de seks fylkene de har arbeidet i.

- Den er støttet av Sparebankstiftelsen DNB. Turneen er et resultat at vårt ønske om å gi noe tilbake. Over hele landet skal vi engasjere gjennom vårt eget materiale, samt lokale kulturelle innslag. Alt foregår under temaet “ytring og ungdomsliv”.

De tre fotojournalistene har ikke bare boka med seg på turneen. De har laget nære portretter av 25 unge mennesker i alderen 13-26 år, som hver består av bilder, tekst og video. Videofilmene er på seks-sju minutter. I boka er det 10-15 bilder og en lengre tekst til hver historie.

- Det er et generasjonsportrett der hver historie inneholder elementer som er tidstypiske for dagens ungdom, men også temaer som er felles med tidligere generasjoner. Som drømmer, sykdom og kriminalitet.

Alvor

- Men utgangspunktet var 22.juli?

- Ja. Men vi bestemte oss for å sette 22. juli i en større sammenheng ved å portrettere en hel generasjon ungdom. I den første delen av prosjektet rådet en spesiell stemning i landet. Det var mye alvor, også i vårt prosjekt. Etterhvert har vi beveget oss gradvis vekk fra det, i takt med resten av befolkningen. Men det er fem definerte 22.juli-historierier med i boka.  

- Hvordan har det vært å jobbe med dette over så lang tid?

- Det har vært et eventyr. Det aller meste spennende har vært å oppdage at det finnes gode historier overalt, blant vanlige mennesker og i hverdagen. Vi har brukt veldig mye tid på research, men det gir resultater. På minussiden er en del problemer med bussen og at det ikke alltid er like lett å bo tre sammen i en buss. Vi pleier å si at vi er et ekteskap med alle nedsidene. Det har vært krangling og uro, men noe annet ville vært merkelig. Vi er bedre venner enn vi var da vi begynte. Det kan vi være stolte av.

Stramt

- Dere har fått mye støtte, men hvordan har det gått økonomisk?

- Vi sa opp leilighetene vi bodde i før vi dro. Og når man bor i en buss på tur blir det ekstremt lave utgifter. Da trenger du ikke så mye mer enn mat og bensin. Hver sommer har vi hatt vikariater i redaksjoner for å tjene penger og ha litt å gå på resten av året. Men vi måtte være veldig nøkterne og har ikke tatt ut lønn før i år da vi har bodd i Oslo for å gjøre etterarbeidet.

Prosjektet nærmer seg slutten, men de tre vil fortsette samarbeidet. Med endringene som skjer i mediebransjen tror de det er lurt å være forberedt på en hverdag som frilansere, samtidig som de har en fot innenfor i redaksjonene. Nylig fikk de med nok en fotojournalist på Paragon-laget. Anton Ligaarden.

- Vi tror det er smart å holde sammen og samarbeide om større ting. Man har en annen gjennomføringskraft når man er flere. Det gir trygghet, vi er gode på ulike ting og kan dra hverandre opp.  Vi håper prosjektet åpner for andre og nye muligheter.

 

Powered by Labrador CMS