Fordømmer ny IS-video

Den britiske journalisten John Cantlie forsøker å berge livet med budskap fra fangenskapet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Tidligere har den terrorbevegelsen Islamske stat (IS) offentliggjort filmer med det som er angivelig henrettelsene av de amerikanske journalistene James Foley og Steven Sotloff. 

Med den britiske fotojournalisten John Cantlie synes organisasjonen å ha tatt en annen vei i propaganda-krigen i sosiale medier. På YouTube har IS publisert det som skal være første av flere videoer hvor Cantlie sier han vil fortelle sannheten om IS. 

Pistol til hodet

Cantlie forteller seeren at han kom til Syria i november 2012 og senere ble tatt til fange av IS. Wikipedia skriver at han ble kidnappet sammen med Foley.

- Jeg vet hva du tenker nå. Du tenker at han gjør dette bare fordi han er gissel. Han har en pistol rettet mot hodet og blir tvunget til å gjøre dette. Vel, det er sant. Jeg er et gissel. Det kan jeg ikke benekte. Men siden jeg er blitt forlatt av mitt land og min skjebne nå ligger i IS’ hender, har jeg ingenting igjen å tape. 

- Kanskje får jeg leve, kanskje blir jeg drept. Jeg vil benytte denne anledningen til å formidle fakta. Fakta du kan får verfisert. Fakta du kan vurdere om kanskje hjelper redde liv, sier Cantlie og forklarer seeren at han over de neste programmene vil fortelle sannheten samtidig som mediene i Vesten forsøker å trekke opinionen i retning av en krig mot IS. Han kritiserer USA og England som i motsetning til flere vestlige land ikke betaler løsepenger for gisler. 

Skamfullt

Generalsekretær Christophe Deloire i Reportere uten grenser kaller videoen for skamfull propaganda og mener at IS i kjølvannet av de offentlige henrettelsene har tatt skrittet til et nytt nivå med frykt. 

- Ved å publisere videoen med Cantlie som snakker under tvang, etter å ha kappet hodet av Foley og Sotloff, begår ISIS den ene krigsforbrytelsen etter den andre. De viser forakt for menneskeverdet, sier Deloire. 

Ikke Stockholmsyndrom

Den norske terroreksperten Thomas Hegghammer ved Forsvarets forskningsinstitutt sier til Journalisten at Cantlie etter alt å dømme snakker under tvang.

- Jeg har ikke sett så mange tilfeller av Stockholmsyndrom hos gisler som har sittet hos jihadister og etterpå er sluppet fri. Selv synes jeg ikke det bør vises, i hvert fall ikke uten forklaring.

Hegghammer tror ikke IS’ siste propagandagrep påvirker trusselen mot journalister; den har vært høy lenge. Han maner reportere til den aller største forsiktighet.

- Det er for øvrig interessant og trist at de fleste vestlige journalistene i området er unge frilansere som tar enorm risiko i håp om å skaffe seg et navn og en jobb.

Feighet

Den britiske journalistunionen NUJ fordømmer videoen. 

- Det er skandaløst at en journalist som dro til Syria for å rapportere fra krisen i landet og hvilke enorme skader den gjorde for dets innbyggere, blir tatt som gissel og er nå blitt holdt fanget i to år. Denne filmen, hvor John tvinges til å formidle et budskap på vegne av ISIS, vel vitende om at livet hans er i fare, er nok et skamfullt og feigt forsøk på å skremme journalister fra å gjøre sin jobb, sier generalsekretær Michelle Stanistreet.

Generalsekretæren gjør det klart det må finnes en snarlig løsning på problemet ved trusler rettet mot journalister i regionen.  

- Journalister over hele verden viser mot når de går inn i konflikter for å fortelle historiene til dem som er fanget i disse. Derfor må vi sørge for at journalister ikke er mål og fordømme denne praksisen internasjonalt. 

CJPs (Committee to protect Journalists) direktør Joel Simon uttrykker bekymring for Cantlies sikkerhet. Han avviser samtidig å videreformidle uttalelsen Cantlie tvinges å komme med. 

Powered by Labrador CMS